25.06.2024

Merenkulkijoiden päivä – merenkulkijoita juhlitaan maailmanlaajuisesti 25. kesäkuuta

Kansainvälisenä merenkulkijoiden päivänä IMO:n pääsihteeri Arsenio Dominguez pyytää kunnioittamaan niitä kahta miljoonaa merenkulkijaa, jotka pitävät maailmanmarkkinat toiminnassa ja toimitusketjut käynnissä. Katso video.

Kuvakaappaus IMO:n pääsihteeri Arsenio Dominguezin videotervehdyksestä.

Dominguez sanoi merenkulkijoille lähettämässään videoviestissä: ”Merenkulkijat ovat joutuneet viime vuosina kovalle koetukselle – he ovat joutuneet kohtaamaan merirosvouksen aiheuttamia vihamielisiä tekoja tai joutuneet konfliktialueille. Annan nöyrästi tunnustusta merenkulkijoiden sietokyvylle ja uhrautuvuudelle työnsä puolesta.”

Ilman merenkulkijoita ei olisi merenkulkua. Merenkulku on maailmankaupan elinehto.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres juhlisti päivää sanomalla: ”Merenkulkijat ovat elintärkeitä, jotta voidaan varmistaa, että välttämättömät tavarat kulkevat saumattomasti markkinoille, koteihin ja pöydillemme…”. Heidän oma henkensä on kuitenkin vaarassa vakavien uhkien edessä. Kunnioittakaamme yhdessä heitä heidän tärkeästä työstään ja tukekaamme heidän turvallisuuttaan.” Lue YK:n pääsihteerin koko lausunto (pdf).

Hyökkäykset Punaisella merellä

Hyökkäyksiä kansainvälistä merenkulkua vastaan ei voi koskaan perustella.

Marraskuusta 2023 lähtien viattomat merenkulkijat ovat joutuneet kohteeksi Punaisenmeren kautta kulkeviin aluksiin kohdistuneissa jatkuvissa hyökkäyksissä, jotka johtuvat geopoliittisista jännitteistä. Liian monissa hyökkäyksissä alukset ovat vahingoittuneet tai uppoaneet, ja ainakin neljä ihmistä on kuollut ja monet muut loukkaantuneet.

IMO vaatii Galaxy Leader -aluksen ja sen miehistön välitöntä ja ehdotonta vapauttamista, sillä sitä on pidetty vankina yli kahdeksan kuukautta.

IMO:n pääsihteeri Dominguez sanoi: ”Muistakaamme tänä merenkulkijoiden päivänä niitä, jotka ovat menettäneet henkensä tehdessään yksinkertaisesti työtään ja palvellessaan näillä aluksilla. Heidän omistautumistaan ja uhrautumistaan ei saa unohtaa. Viattomiin kohdistuvia hyökkäyksiä ei voi koskaan perustella, ja aion jatkossakin puolustaa lakkaamatta merenkulkijoiden turvallisuutta ja hyvinvointia.”

Vaula Aunola

Lisää aiheesta:

Merenkulkualan kansainväliset järjestöt vaativat konkreettisia toimia Punaisenmeren liikenteen turvaamiseksi

 

Jaa artikkeli