25.09.2023

ABB:ltä polttokennojärjestelmät Samskipin vetykäyttöisiin konttilaivoihin

Rotterdamissa pääkonttoriaan pitävän Samskipin aiemmin tänä vuonna tilaamiin kahteen vetykäyttöiseen lyhyen matkan konttilaivaan on tulossa kattava ABB:n teho-, propulsio- ja automaatiojärjestelmä.

Intian Cochinin telakalta vuoden 2025 kolmannella ja neljännellä neljänneksellä toimitettavat 135-metriset alukset rakennetaan norjalaisen Naval Dynamics AS:n suunnitelmien mukaan, ja niiden kapasiteetti on noin 365 kpl 45 jalan korkuisia kontteja. Ne alkavat liikennöimään Oslovuonon ja Rotterdamin välillä, noin 700 meripeninkulman pituisella reitillä. Varustamolla on optio kahteen lisälaivaan.

Alukset saavat voimansa 3,2 MW:n vetypolttokennosta, lisäksi asennettaan varalle dieselgeneraattoreita. Potkurilaitteet ovat kääntyviä.

Polttokennojen integroinnin lisäksi ABB:n toimituslaajuuteen kuuluu ABB Onboard DC Grid -sähkönjakelujärjestelmän uusi kompakti versio, jolla varmistetaan optimaalinen energiankäyttö aluksella. Aluksissa on myös ABB:n energian varastointiratkaisujen ohjaus, jonka ABB Ability System 800xA -automaatioteknologia mahdollistaa laivan laitteiden saumattoman toiminnan. Alukset käyttävät ABB Ability -etädiagnostiikkajärjestelmiä turvallisuuden ja suorituskyvyn optimoimiseksi 24/7-etätuen avulla.

Samskip arvioi, että kummallakin aluksella vältetään noin 25 000 tonnin CO2-päästöt vuodessa, kun se toimii polttokennoilla ja käyttää vihreää maasähköä käyntisatamassa. Laivat muodostavat aivan uudet standardit ympäristöystävälliselle merenkululle ja niiden odotetaan toimivan samalla tehokkuudella kuin Samskipin perinteisen teknologian alukset.

– ABB on iloinen voidessaan tehdä yhteistyötä Samskipin ja Cochin Shipyard Limitedin kanssa tässä projektissa, jolla vältetään päästöjä ja vähennetään operointikustannuksia, sanoo ABB Marine & Ports -divisioonan johtaja Juha Koskela.

Hanke toteuttaa käytännössä IMO:n tarkistettua kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisstrategiaa, joka tähtää saavuttamaan kansainvälisen merenkulun kasvihuonekaasujen nollanettopäästöt vuoden 2050 paikkeilla.

– Samskipin kunnianhimo päästöjen suhteen edellyttää ABB:n kaltaisia kumppaneita, joilla on samanlaiset innovaatiotavoitteet ja halukkuus investoida tulevaisuuteen Nämä alukset ovat virstanpylväs meriteollisuudelle, sillä ne käyttävät vetypolttokennoja puhtaana ja uusiutuvana teknologiana, Samskip Groupin ship managementin johtaja Erik Hofmeester sanoo.

– Cochin Shipyard on ylpeä voidessaan tehdä yhteistyötä ABB:n kanssa vahvistaakseen asemaansa kestävän teknologian edelläkävijänä ja tukeakseen Intian visiota tulla globaaliksi ympäristöystävällisten laivojen rakentamisen keskukseksi, sanoo Cochinin telakkayhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Madhu S Nair.

Cochinin telakka on rakentanut kotimaahansa sota- ja vartiolaivoja ja on viime aikoina siirtynyt haasteellisiin uusiin alustyyppeihin. Se on juuri toimittanut mm. kaksi autonomista alusta Norjaan Asko Marinelle ja rakentaa parhaillaan saksalaiselle tilaajalle sarjan coastereita.

Hanketta rahoittaa Innovation Norway sekä noin 15 miljoonalla dollarilla Norjan ympäristöministeriön alainen ENOVA, joka tukee vihreän siirtymän investointeja eri aloilla. Viime vuonna merenkulun projekteja ENOVA tuki noin 1.400 miljoonalla Norjan kruunulla. Projekti käynnistyi vuonna 2019 osana Massterlly-hanketta, jota johtivat Kongsberg Maritime ja Wilhelmsen. Torghatten AS, joka on pyrkimässä Suomenkin lauttamarkkinoille, rakennuttaa parhaillaan kahta vetykäyttöistä lauttaa Bodön ja Lofoottien väliseen liikenteeseen. Näiden on määrä aloittaa keväällä 2025. Varustamolla on 15-vuotinen sopimus liikenteestä Norjan tiehallinnon kanssa.

Mikko Niini

Jaa artikkeli