Vaikka ensimmäinen koeajo tehtiin Aker Arcticin jääaltaassa, se toteutettiin sulan veden oloissa. Pienoismalli oli varustettu akkukäyttöisillä propulsiolaitteilla, datansiirtoyhteyksillä ”rantaan” ja itsenäisellä navigaatiojärjestelmällä.
Pienoismallin laitteistot on yhdistetty toisiinsa Aker Arcticin kehittämällä Divec (Distributed Intelligent Vessel Components) -järjestelmällä, joka on yhdistettyjä laitteita (iot, internet of things) varten kehitetty tietoverkkojen uusi protokolla. Divec -järjestelmä voidaan skaalata myös luonnollista kokoa oleviin testialuksiin ja prototyyppeihin.
Vuosaari on oiva allas myös robottilaivoille
Aker Arctic kertoo tiedotteessaan, että tavallisesti sen koeallasta käytetään jäätä murtavien alusten uusien runkomuotojen ja propulsiolaitteiden testauksessa. Mutta kuten nyt on todistettu, Vuosaaren jääallas tarjoaa erinomaisen testauspaikan myös itsohjautuvien alusten pienoismallien ja niiden järjestelmien koekäyttöön – varsinkin silloin, kun näitä robottilaivoja ja järjestelmiä kehitetään kaikkein vaativimpia ilmasto-oloja varten.
Aker Arctic on itsenäinen arktisiin oloihin keskittynyt suunnittelu- ja konsulttiyhtiö. Yhtiön hallussa on maailman suurin jäänmurtajien ja jäätä murtavien alusten suunnittelusalkku. Viime aikoina Aker Arctic on kehittänyt eritysesti kaksitoimisia aluksia ja epäsymmetrisiä runkomuotoja arktisiin oloihin.