10.12.2018

Aker Arcticin suunnittelema uusin dat-alus pääsee tositoimiin Jäämerelle

Kiinalaisella Guangzhoun telakalla on valmistunut uusin Arc7 -luokan jäätä murtava kaksitoiminen tankkeri, joka sai 4. joulukuuta pidetyssä kastetilaisuudessa nimen m/t Boris Sokolov.

Uudisrakennus aloittaa lähipäivinä matkansa Kiinasta Koillisväylää pitkin Siperiaan, josta se alkaa rahdata kondensaattia Sabettasta Jamalin niemimaalta asiakkaille Euroopassa ja Aasiassa.
 
M/t Boris Sokolov kuuluu alusluokkaan, jonka suunnittelun suomalainen jäälaboratorio Aker Arctic aloitti jo vuonna 2014. Tavoitteena oli luoda uudenlainen kondensaattitankkereiden konsepti, joka kykenee ympärivuotiseen liikennöintiin Koillisväylällä ja muilla haastavilla merialueilla. Kondensaatti on puolestaan maakaasun porauksista syntyvä nestemäinen sivutuote.
 
Dat-alus peruuttaa jäissä
 
Sisaralustensa tavoin myös m/t Boris Sokolovin pienoismallilla on ajettu tarkat testiajot Aker Arcticin jäälaboratoriossa Helsingin Vuosaaressa. Termi dat (double-acting tanker) tarkoittaa sitä, että kaksitoiminen tankkialus ajaa avovedessä normaaliin tapaan keula edellä, mutta peruttaa jäissä.
 
Dat-periaatteen mukaisesti myös m/t Boris Sokolov pystyy perä edellä murtamaan jopa 1,8 metrin paksuista kiintojäätä ja etenemään vaativissakin oloissa ilman murtaja-apua, Aker Arctic kertoo tiedotteessaan.
 
Tuotetankkeri on saanut nimensä merikapteeni Boris Sokolovin mukaan. Hän toimi lähes 40 vuoden ajan maailman ensimmäisen ydinkäyttöisen jäänmurtajan päällikkönä. Uudisrakennuksen kummi on venäläisen PAO Novatekin johtajiin kuuluva Julia Zobova.
 
M/t Boris Sokolovin tiedot:
 
Tyyppi: tuotetankkeri
Pituus: 214 m
Leveys: 34 m
Syväys: 11,7 m/maksimi 12,65 m
Dwt: 43 300 t (kondensaattia), 49 700 t (öljyä)
Koneet: 2 x Wärtsilä 12V32 + 2 x Wärtsilä 16V32
Propulsiojärjestelmä: dieselsähköinen ABB Azipod (2 x 11 MW)
Jääluokka: RMRS Arc7
Jaa artikkeli
Stena Banneri