17.08.2015

Deltamarinilta uusi konttilaiva-design

Turkulainen laivasuunnittelutoimisto Deltamarin Oy tuo markkinoille uuden konttilaiva-designin, A.Delta2300. Projekti perustuu laajaan tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tavoitteena on ollut saada aikaan joustava design, jossa on paras mahdollinen lastikapasiteetti ja polttoainetehokkuus. Kehitystyössä on tutkittu useita vaihtoehtoisia erityispiirteitä, joten design tarjoaa perustan kokonaiselle laivasarjalle, jota voidaan muokata asiakkaan tarpeiden mukaan.

Turkulainen laivasuunnittelutoimisto Deltamarin Oy tuo markkinoille uuden konttilaiva-designin, A.Delta2300.  Projekti perustuu laajaan tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tavoitteena on ollut saada aikaan joustava design, jossa on paras mahdollinen lastikapasiteetti ja polttoainetehokkuus. Kehitystyössä on tutkittu useita vaihtoehtoisia erityispiirteitä, joten design tarjoaa perustan kokonaiselle laivasarjalle, jota voidaan muokata asiakkaan tarpeiden mukaan.

AVIC Weihain telakka on ollut mukana kehitystyössä mahdollisimman tuotantoystävällisen designin aikaansaamiseksi. Luokituslaitos DNV GL puolestaan on arvioinut ja kommentoinut uusimpien sääntöjen ja alan viimeisimpien käytäntöjen huomioonottamista. Deltamarin ja AVIC Weihain telakka kuuluvat molemmat AVIC Groupiin, joka on yksi maailman suurimmista yrityksistä Fortune Global 500 –luokituksen mukaan.

– Tämän konttilaivadesignin tehokkuus ja joustavuus tarjoaa varustamoille ja laivaoperaattoreille erinomaisen ratkaisun tulevaisuuden kuljetustarpeita ajatellen, toteaa Deltamarinin myyntijohtaja Vesa Hamarila.

Lastinkuljetuskapasiteetti ja joustavuus kasvaa

A.Delta2300 pystyy kuljettamaan yhteensä 2.322 tavallista 20 jalan konttia (TEU) viidessä lastiruumassa ja kannella. Aluksen leveämpi lastiruuma parantaa vakavuutta täydessä lastissa ja mahdollistaa 1700:n 14 tonnin painoisen TEU:n lastauksen. Lastimäärä voidaan myös optimoida tietyn operointiprofiilin mukaiseksi ja siten edelleen parantaa lastausta vastaamaan kyseisen reitin vaatimuksia.

A.Delta2300:n joustavuus mahdollistaa 9’6” korkeiden konttien lastauksen lastiruumissa hukkaamatta konttipaikkoja. Aluksessa on lisäksi lukuisia kytkentärasioita jäähdytyskontteja varten, mikä mahdollistaa sujuvan lastauksen ja vähentää konttien turhaa siirtelyä. Näiden ominaisuuksien ansiosta lastaukseen kuluva aika vähenee, mikä säästää myös kustannuksia.

Erinomainen polttoainetehokkuus

Kehitystyössä on suurta huomiota kiinnitetty A.Delta2300:n runkomuotoon, jotta saavutetaan alhainen vastus yhdistettynä hyvään propulsiotehokkuuteen. Työhön on sisältynyt kymmenittäin tietokonepohjaisia virtausanalyyseja ja kolme mallikoesarjaa Hampurin mallikoelaitoksella (HSVA). Näiden tuloksena aluksen tehontarve suunnittelunopeudella on hyvin alhainen verrattuna referenssialuksiin.

Parempaa polttoainetehokkuutta

Pääkoneen polttoaineenkulutus on laskenut 42 tonniin päivässä 19 solmun nopeudella, mikä tarkoittaa erinomaista polttoainetehokkuutta eli 0,033 tonnia TEU-konttia kohden päivässä. Samalla saavutetaan erittäin alhainen kantavuuden suhde TEU-konttien määrään eli alle 16 dwt/14 tonnin TEU-kontti, mihin yleensä päästään vain suuremmissa konttilaivoissa. Tämä tehokkuus alentaa EEDI:n (energiatehokkuusindeksi) arvon n. 37%:in alle IMO:n suositusrajan ja noudattaa vaiheen 3 rajoja, jotka tulevat voimaan v. 2025.

Valinnaisia ominaisuuksia räätälöintiä varten

A.Delta2300:n designiin on saatavilla seuraavia valinnaisia ominaisuuksia: mahdollisuus LNG:n käyttöön polttoaineena, joustava määrä kytkentärasioita jäähdytyskontteja varten, akseligeneraattori PTO/PTI, rikkipesurin implementointimahdollisuus,  nosturiton vaihtoehto sekä eri jääluokkavaihtoehdot. Lisäksi saatavilla on myös pidennetyt versiot A.Delta2500 ja A.Delta2600.

 

Jaa artikkeli