01.07.2019

EIB:ltä 70 miljoonan euron laina Kvarken Linkille

Euroopan investointipankki EIB lainaa 70 miljoonaa euroa Suomen ja Ruotsin välistä meriyhteyttä kehittävälle Kvarken Link Oy AB:lle. Viime mainittu on Vaasan ja Uumajan kaupunkien omistama yhteisyritys, joka alkaa liikennöidä Wasalinen alusta kaupunkien välillä vuonna 2021.

Helsingissä järjestetyssä lainasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa EIB:n varatoimitusjohtaja Alexander Stubb muistutti siitä, että Vaasan ja Uumajan välillä on toiminut lauttayhteys vuodesta 1958 lähtien.
– Kun alkuperäinen varustamo teki konkurssin vuonna 2011, kaupungit ottivat liikennöinnin haltuunsa – ja tekivät sen vieläpä menestyksekkäällä tavalla. Maiden välisen liikenteen tarpeet sekä matkustaja- että rahtiliikenteessä ovat nyt tehneet uuden ja suuremman lautan hankinnan perustelluksi. EIB:n kannalta olemme erittäin iloisia siitä, että uudessa lautassa on jo suunnittelussa lähtien otettu ilmaston ja ympäristön tarpeet hyvin huomioon, Stubb muotoili.
Matkustaja-autolautalla on tilaa 800 matkustajalle ja kapasiteettia rekoille ja autoille 1 500 kaistametriä. Ympäristöystävällinen alus käyttää pääpolttoaineena LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. Sen lisäksi alus toimii myös biokaasulla. Alus käyttää myös polttokennoratkaisuja ja ladattavia akkuja, joiden ansiosta sen hiilidioksidijälki pienee merioloissa ja supistuu satamissa nollapäästöjen tasolle.
Noin 120 miljoonaa euroa maksavan uudisrakennuksen tilaaja on Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan yhdessä omistama Kvarken Link AB. Vaasan ja Uumajan välillä päivittäin liikennöivä alus valmistuu raumalaiselta RMC:n telakalta vuonna 2021 ja alus tulee purjehtimaan Suomen lipun alla.
Aluksen suunnittelija on suomalainen laivansuunnittelutoimisto Foreship Oy.
Jaa artikkeli