15.05.2019

Helsingin telakka saa uuden venäläisen omistajan

Helsingin telakan omistava venäläinen valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation (USC) on kolmen vuoden yrittämisen jälkeen onnistunut myymään Arctech Helsinki Shipyardin toiselle venäläisomistajalle. Toukokuussa valmistuvaa kauppaa varten perustetaan uusi yhtiö Helsinki Shipyard Oy jatkamaan laivanrakennuksen pitkiä perinteitä Helsingissä.

Kuva: Arctech
Suomalaisen merenkulun piirissä on jo jonkin aikaa osattu uumoilla Helsingin telakan omistajanvaihdoksista. Nyt julkistetun yrityskaupan osapuolet sanovat päässeensä kaupan lopullisista ehdoista sopuun 9. toukokuuta. Kauppa toteutetaan eli viedään loppuun vielä tämän kuun aikana.
Osana kaupan valmisteluja myyjän eli USC:n omistama Arctech Helsinki Shipyard Oy (AHS) perustaa uuden yhtiön, Helsinki Shipyard Oy:n. AHS siirtää Helsingin telakkaan liittyvän omaisuutensa ja liiketoimintansa Helsinki Shipyardille, joka jatkaa laivanrakennuksen liiketoimintaa Helsingissä. Kaupassa AHS myy sata prosenttia Helsinki Shipyard Oy:n osakkeista venäläiselle Algador Holdings Ltd:lle.
USA:n pakotteet ovat rassanneet telakan toimintaa
Arctech Helsingin toiminta on ollut viime vuosina erittäin tappiollista muun muassa sen takia, että telakan emoyhtiö USC on joutunut Venäjän Krimin valtausta seuranneiden Yhdysvaltain talouspakotteiden piiriin. Pakotteet ovat häirinneet esimerkiksi pankkiyhteyksiä ja maksuliikennettä monin tavoin.
USA:n sanktioiden jatkumisesta tai poistumisesta Helsingin telakalla on tietenkin mahdotonta sanoa tässä vaiheessa mitään. Mutta sen telakan tiedotus kertoo, että uudet omistajat järjestävät Helsingissä tilaisuuden heti kauppojen valmistumisen jälkeen, jolloin tähänkin kysymykseen saataneen lisää vastauksia.
Viimeisen AHS:n omistuksessa Helsingin telakalla rakenteilla olevan aluksen eli tankkeri NB515:n merikokeet suoritettiin loppuun 12. toukokuuta. Seuraavaksi alus viimeistellään ja toimitetaan tilaajalle. Kaupan toteutumisen jälkeen AHS jatkaa telakkaliiketoimintaa Nevsky Shipyard LLC:n osakkeenomistajana.
 
Uudet omistajat ovat jokiristeilyjen osaajia
– Helsingin telakan työntekijät siirtyvät uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä eikä kauppa tule vaikuttamaan telakan alihankkijoihin. Uudet omistajat keskittyvät Helsingin telakan erityisosaamiseen eli jäätä murtaviin aluksiin ja risteilijöihin, nyt perustettavan Helsinki Shipyard Oy:n tuleva hallituksen puheenjohtaja Viktor Olerskiy sanoo tiedotteessa.
Algador Holdingsin taustalta löytyvät merenkulkualalla pitkään toimineet Rishat Baugatdinov ja Vladimir Kasyanenko. Parivaljakon omistuksessa on useita kansainvälisiä rahti-, merenkulku- ja laivanrakennusyhtiöitä, mukaan lukien Venäjän suurin jokiristeilyjen operaattori Vodohod Ltd.
Helsinki Shipyardin Oy:n perustaminen on tärkeä askel uusien alustilausten varmistamiseksi. Telakan tarjouskanta, ei siis tilauskanta, on tällä hetkellä 1,5 miljardia euroa. Tarjousten joukossa on risteilyaluksia, jäänmurtajia sekä LNG-tankkereita, joista osasta on jo allekirjoitettu aiesopimukset, Arctech Helsinki Shipyard sanoo tiedotteessaan.
Jaa artikkeli