26.10.2018

Japanilaistelakka Mitsui rantautuu Kiinaan

Kiinan ja Japanin telakat hakevat toisistaan synergiaetuja ja parempaa kilpailukykyä. Kiinalainen Yangzijiang Shipbuilding on perustanut yhteisyrityksen japanilaisen Mitsui E&S Shipbuildingin ja sen emoyhtiön Mitsui & Companyn kanssa. Tavoitteena on pudottaa Nousevan auringon maan korkeita työvoimakustannuksia ja toisaalta siirtää edistyneitä teknologioita kiinalaiseen laivanrakennukseen.

Kuva: Mitsui E&S Shipbuilding
Yhteisyrityksen toimipaikaksi tulee Yangzijiangin telakka Kiinan Jiangsussa, jossa uusi telakkayhtiö aloittaa toimintansa ensi huhtikuussa 99 miljoonan dollarin alkupääomalla. Satsauksesta 51 prosenttia sijoittaa Yangzijiang ja loput jaetaan japanilaisten kesken.
 
Mitsui ja Yangzijiang aikovat aloittaa suhteellisen yksinkertaisten bulkkereiden rakentamisella ja edetä sitä kautta tankkeribisneksiin, The Maritime Executive kirjoittaa.
 
Talouslehti Nikkei Asian Review kirjoittaa, että Mitsui E&S:n nyt ilmoittama järjestely Kiinassa on seurausta sen kovan kilpailijan Kawasaki Heavy Industriesin jo aiemmin Kiinasta saamista hyvistä kokemuksista. Viime toukokuussa Mitsui kertoi myös toisesta yhteisyrityksestään Tsunesishi Shpbuldingin kanssa. Tsunesishi omistaa yhden telakan Kiinassa ja toisen Filippiineillä, joten tässäkin on kyse japanilaisen laivanrakennustaidon siirrosta kolmansiin maihin.
 
Kauppahuone toimii telakkakimpan takapiruna
 
Laivanrakennuksen ankara kilpailu on ravistellut japanilaisia telakkayhtiöitä jo vuosien ajan. Vuonna 2017 Japanin telakoiden markkinaosuus putosi ennätysalas eli seitsemään prosenttiin koko maailman uusista tilauksista. Samaan aikaan Kiinan telakoiden työvoimakustannukset ovat vain kolmasosa japanilaisten palkkakuluista.
 
Mitsui E&S Shipbuildingin toimitusjohtaja Tetsuro Koga uskoo Yangzijiangin yhteisyrityksen menestyvän kovasta kilpailusta huolimatta.
 
– Viemme Kiinaan japanilaista suunnittelu- ja rakennusosaamista. Yhteistyössä pystymme tuottamaan korkean lisäarvon laivoja alhaisilla tuotantokustannuksilla, Koga aprikoi.
 
Asiantuntijat tähdentävät myös emoyhtiö Mitsui & Companyn merkitystä telakkauntuvikolle. Mitsui käytti omia suhteitaan jo japanilaisten ja kiinalaisten telakoiden yhteishankkeen synnyttämisessä. Kauppahuone ja monialayhtiö Mitsui voi tuoda myös runsaasti uusia asiakkaita yhteisyritykseen.

https://www.maritime-executive.com/article/japanese-shipbuilder-mitsui-e-s-gains-china-foothold

Jaa artikkeli
Paroc Banneri