12.09.2018

Kiina laski vesille Suomessa suunnitellun murtajan

Kiina laski alkuviikolla vesille ensimmäisen kotimaassa rakennetun jäänmurtajan, joka valmistuu palveluskäyttöön sikäläisellä Jiangnanin telakalla ensi vuoden aikana. Erikoiseksi Xuelong 2 -nimisen polaarimurtajan tekee se, että alus on suunniteltu Aker Arcticin jäälaboratoriossa Helsingin Vuosaaressa.

Kuva: Aker Arctic
Kiinan napa-alueiden tutkimuslaitos teki Aker Arcticin kanssa vuonna 2012 sopimuksen uuden murtajakonseptin suunnittelusta. 112,5 metriä pitkän ja 13 990 tonnin aluksen rakennustyöt alkoivat vuoden 2016 joulukuussa.
 
Polar Class 3-jääluokan murtajan toimintasäde on noin 20 000 merimailia ja alus kykenee etenemään puolentoista metrin kiintojäissä 2-3 solmun vauhdilla sekä keula edellä että peruuttamalla. Aluksen nopeus on 15 solmua ja sille mahtuu 90 miehistön jäsentä ja tutkimushenkilöä.
 
Alus on varustettu dieselsähköisellä voimalaitosratkaisulla, kahdella 7,5 MW:n ruoripotkurilaitteella, kahdella keulapotkurilla ja dynaamisella DP2 -luokan paikannusjärjestelmällä, The Maritime Executive kirjoittaa.
Kuva Aker Arctic

Kiina seuraa napa-alueita tarkasti

Xuelong 2:lla on tilat kahdelle helikopterille ja alus kykenee toimittamaan polttoaineita ja tarvikkeita napa-alueiden tutkimusasemille. Kiinan ensimmäinen jäänmurtaja, niin ikään Xuelongiksi ristitty alus rakennettiin Ukrainassa jokunen vuosi sitten. Kiinan napatutkijat ovat tilanneet myös kolmannen ja vielä vahvemman murtajan, joka kykenee etenemän kolmen metrin jäissä ja toimimaan -45 asteen pakkasissa.
 
Tähän mennessä Kiina on tehnyt kaikkiaan 34 tutkimusretkeä Antarktikalle ja kahdeksan retkikuntaa on varustettu pohjoisille vesille eli Koillis- ja Luoteisväylille.
 
Kiinalaisten aktiivisuus ei ole jäänyt huomaamatta muilta napamerillä toimijoilta. Viime vuoden syyskuussa Kiina ärsytti Kanadaa naamioimalla Xuelong 1 -murtajan kaupallisen tiedustelumatkan Luoteisväylän tieteelliseksi tutkimusretkeksi. Nimi Xuelong muuten tarkoittaa ”lumilohikäärmettä.”
 
Jaa artikkeli
Paroc Banneri