
Vuosi on ollut mielenkiintoinen ja kiireinen Lloyds Registerille Suomessa ja maailmalla. Arctech Helsingin telakalta luovutettiin kaksi arktista huoltoalusta yrityksen luokittamana. Niin ikään STX Turun telakan uusin helmi, LNG-käyttöinen Viking Grace rakennettiin Lloyd’s Registerin luokkaan.
Pitkäaikainen maajohtaja Matti Niskala jäi kesän alussa eläkkeelle. Tehtävät laivaluokitustoiminnassa jaettiin kahteen osaan. Field Operations Manager Päivi Björkestam vastaa nyt laivaluokitustoiminnan operatiivisesta puolesta ja Marine Client Manager ja LNG-spesialisti Chris Ridgewell hoitaa asiakassuhteita ja markkinointia.
Nordic Area Team Leader Jari Manninen nimitettiin johtamaan Pohjoismaissa ja Baltian alueella Lloyd’s Register Energy Inspection Services toimintoja, joihin kuuluvat ASME- ja muut painelaitetarkastukset, koneiden, sähkölaitteiden ja materiaalien kolmannen osapuolen tarkastukset.
– Tämä vuosi on ollut on mielenkiintoista aikaa meille Marine-liiketoiminnassa. Asiakkaidemme haasteita ovat muuttuvat markkinat, uusien säännösten noudattaminen sekä korkeat polttoainekustannukset. Pyrimme entistäkin monipuolisemmin auttamaan heitä vastaamaan näihin haasteisiin. Maailma on aiempaa kehittyneempi ja samassa suhteessa kehittyvät myös tekniset ratkaisut ja sovellukset, kertoo Björkestam.
– Nyt ja tulevaisuudessa halutaan entistä enemmän taloudellista suorituskykyä ja turvallisia ratkaisuja. Luokituslaitoksena olemme mukana tarjoamassa palveluita myös näihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Innovatiivista toimintaa on oltava myös meidän alallamme, hän jatkaa.
Uudisrakentamisen kasvu on ollut ripeää.
– Olemme voittaneet mielenkiintoisia hankkeita ja päämäärä on ollut yhteinen. Luokitamme tehokkaita, kustannustehokkaita ja ympäristövastuullisia aluksia. Nestekaasun ympärillä pyörivät ihan uudenlaiset markkinat ja vuoden 2013 ehdoton kohokohta on ollut luokittamamme Viking Grace, joka on todellinen uudisalusten maamerkki ja uuden ajan teknisen kehityksen symboli, sanoo Chris Ridgewell.
LNG tuo hänen mukaan uudenlaista aktiivista toimintaa.
– LNG –projektit ovat maailmanlaajuisia. Näistä esimerkkinä ovat kolme jääluokitettua kaasukäyttöistä autolauttaa jotka toimivat Lawrence Quebecissä, Kanadassa .
Uusi pääkonttori ja synergiaa
Lloyds Registerin uusi Global Technology Centre (GTC) valmistuu ensi vuoden heinäkuussa Southamptoniin. GTC:n tiloihin sijoittuu myös yrityksen Marine-liiketoiminta.
-Tiloihin sijoittuu 200 henkilöä erilaisiin asiantuntijatehtäviin. Samalla meillä on synergiaa Southamptonin yliopistossa ja Solent meriklusterin innovoinnin tukemisessa merialalla, kertoo Björkestam.
Kilpailu kiristyy
Päivi Björkestam sanoo, että markkinat muuttuvat ja elävät koko ajan.
– Seuraamme mielenkiinnolla myös DNV-GL sulautumista ja mitä se tuokaan kilpailutilanteessa. Olemme kuitenkin edelleen keskittyneet omaan palveluumme ja tarjontamme laajentamiseen.
– Itsenäisenä luokituslaitoksena palvelemme paitsi asiakkaitamme myös muuta yhteiskuntaa. Toimintamme voitto sijoitetaan omaan tutkimukseemme ja tuotekehitykseemme, joista asiakkaamme lopulta hyötyvät. Lisäksi sillä tuetaan Lloyd’s Register Foundation –säätiön kautta muita kehityshankkeita.
Hän jatkaa, että mielenkiintoinen projekti on juuri perustettu huippututkimusyksikkö (International Research Centre of Excellence for Arctic Technology), jonka tutkimusalueena ovat arktiset merelliset toiminnat ja merenkulku.
-Yksikköä johtaa Aalto-yliopisto ja siinä ovat mukana Helsingin yliopisto, Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet NTNU Trondheimista ja Memorial University of Newfoundland St.Johnista Kanadasta. Lloyd’s Register Foundation rahoittaa yksikköä 2,5 miljoonan euron summalla, joka mahdollistaa vuosina 2013 – 2018 kahdeksan väitöskirjan tekemisen arktisen toiminnan riskien hallinnasta, hän mainitsee.
Kiinnostus kaasua kohtaan kasvaa
Lloyd´s Register Marinen johtaja Tom Boardley sanoo, että Lloyds Register on ollut merenkulkualan ytimessä auttamalla uusia LNG-polttoainehankkeita .
– Viking Grace on tosiaan suurin tällainen hanke tähän mennessä. Argonon, maailman ensimmäinen luokittamamme kaasukäyttöinen säiliöalus on käytössä toista vuotta. Uudet polttoaineratkaisut ja kiristyneet ympäristömääräykset ovat myös mahdollisuus – ja etenkin yhteistyön mahdollisuus telakoille, varustamoille ja teknologiateollisuudelle.
Boardley painottaa, että kiinnostus kaasua kohtaan polttoaineena kasvaa koko ajan ja Lloydsin teknisillä asiantuntijoilla on myös konsultoinnin tärkeä rooli. LNG tarjoaa hänen mukaansa paljon etuja ja mahdollisuuksia, mutta toki uusien asioiden kanssa on paljon opittavaa ja Lloyd´s Register haluaa tehdä jatkuvaa kehitystyötä teollisuuden tukemiseksi.
– Pohjoisamerikkalaisten varustamoiden tilaamien kaasukäyttöisten konttialusten, offshore-alusten sekä autolauttojen myötä LNG polttoaineena -projektit ovat lisääntyneet Pohjois-Euroopassa.Voidaan olettaa, että tämä kasvu jatkuu.
Teksti: Mirkka Kortelainen