30.04.2018

Maailman ainoa kelluva ydinvoimala on lähtenyt liikkeelle Venäjällä

Maailman tällä hetkellä ainoa kelluva ydinvoimalayksikkö on lähtenyt vesille pietarilaisen Baltiski zavodin telakalta. Yksikön lopullisena määränpäänä on Koillis-Siperian Tsukotkan autonomisessa piirikunnassa sijaitseva Pevek, jossa se siirtyy toimimaan paikallisena ydinvoimalaitoksena.

Akademik Lomonosov hinataan ensin Murmanskiin, jossa siihen ladataan ydinpolttoainetta. Reaktorin ensimmäinen käynnistys on suunnitteilla vuoden 2018 syksyllä.

Vitali Trutnev, Rosatomin kelluvien ydinvoimalaitoksen käytöstä ja operoinnista vastaavan direktoraatin johtaja, kommentoi tapahtumaa:

“Tämä on merkittävä virstanpylväs hankkeemme ja koko kansainvälisen ydinteollisuuden osalta. Kelluva ydinvoimala mahdollistaa sähkön ja lämmön tuomisen syrjäseuduille, kohentaen niiden kasvua ja kestävää kehitystä.

Ydinvoimalan reaktori on rakennettu jäänmurtajissa käytettyjen reaktoreiden käytöstä saadun pitkän kokemuksen perusteella ja siinä on loistavat turvajärjestelmät, jotka tekevät siitä yhden maailman turvallisimmista ydinvoimaloista.”

Kaikki tarvittavat rannikkoinfrastruktuuria koskevat rakennustyöt on jo saatu valmiiksi Pevekissä. Laituri, hydrauliikkarakenteet ja muut kelluvan ydinvoimalaitoksen kiinnitys- ja operointirakennukset on testattu ja valmiita käyttöä varten.

Kun vuoden 2019 kesällä ydinvoimalaan on saatu polttoaine ja miehistö, se hinataan Pevekin merisatamaan. Keskimääräinen hinausnopeus tulee olemaan noin 3,5 – 4,5 solmua. Akademik Lomonosov korvaa Pevekin vanhenevan Bilibinon ydinvoimalan sekä Chaunksin hiilivoimalan, vähentäen alueen CO2-päästöjä nykyisiin arvoihin verrattuna lähes 50 000 tonnilla vuodessa. Kun Akademik Lomonosov on kytketty verkkoon, siitä tulee maailman pohjoisin ydinvoimalaitos.

Kelluva ydinvoimala toimii kahdella KLT-40C-reaktorijärjestelmällä (jokaisen teho on 35 MW), jotka vastaavat jäänmurtajissa käytettyjä reaktoreita. Venäläisten tutkijoiden ja laiva-arkkitehtien rakentama alus on 144 metriä pitkä ja 30 metriä leveä, sen uppouma on 21 000 tonnia. Alus on nimetty venäläisen 1700-luvulla eläneen tiedemiehen, Mihail Lomonosovin mukaan.

Kelluvan ydinvoimalan käyttöikä on 40 vuotta, joka on pidennettävissä parannustöiden avulla 50 vuoteen. Kun ydinvoimala lopulta alasajetaan, se hinataan erityiselle purku- ja kierrätyslaitokselle.

Rosatom kehittää parhaillaan myös toisen sukupolven optimoituja kelluvia voimalayksiköitä, jotka varustetaan kahdella RITM-200M-ydinreaktorilla (yhden reaktorin teho on 50 MW). Korotetun tuotantokapasiteetin lisäksi nämä voimalayksiköt ovat kooltaan pienempiä.

Tietoa kelluvasta ydinvoimalasta

Kelluva ydinvoimala on kehitetty sähkön tuottamiseksi Venäjän vaikeasti saavutettaville syrjäseuduille, riippumattomaksi kuljetusinfrastruktuurista, maastosta ja polttoaineen toimituskustannuksista. Lähes 40 % fossiilipolttoaineisiin perustuvan sähköntuotannon hinnasta on suoraan riippuvainen hiilen, öljyn ja kaasun markkinahinnoista sekä niiden toimituskustannuksista. Nämä luvut ovat vielä korkeampia syrjäseuduilla. Kelluvan ydinvoimalan pieni koko, paino, ja kiinteä hinta ratkaisevat monia näistä haasteista. Nämä pienet ydinreaktorit voivat toimia katkotta ilman polttoainelatausta kolmen tai neljän vuoden ajan, merkittävästi vähentäen tuotetun sähkön hintaa.

Reaktorit ovat erityisen hyödyllisiä alueilla, joissa on pitkät rantaviivat ja jotka kärsivät sähkönpuutteesta ja sähköverkkojen kytkentäpisteiden vaikeasta saavutettavuudesta. Kelluvan voimalan voi helposti tuoda mihin tahansa pisteeseen rannalla ja kytkeä sähköverkkoon.

Tietoa Rosatomista

Rosatom on maailman ainoa yhtiö, joka tarjoaa integroituja ja kokonaisvaltaisia palveluita puhtaan ydinenergian  toimittamisessa, kattaen ydinvoimaloiden suunnittelun, rakentamisen ja operoinnin, uraanin louhinnan, konversion ja rikastamisen, ydinpolttoaineen toimittamisen ja loppusijoituksen ja kaikki näitä koskevat oheispalvelut. Yhtiö on maailman johtava korkean suorituskyvyn ydinvoiman toimittaja, jolla on alalla 70:n vuoden kokemus. Lisäksi yhtiö kehittää mm. tuulivoimaa, ydinlääketiedettä ja energian varastointia.

Yhtiön pääkonttori on Moskovassa ja se toimii konsernina yli 300:lle yritykselle ja järjestölle ja 250 000:lle työntekijälle 44:stä eri maasta. Globaalilla tasolla yhtiöllä on maailman toiseksi suurimmat uraanivarannot, se kattaa 40 % maailman rikastusmarkkinoista ja se on maailman suurin uuden sukupolven ydinvoimalaitosten rakentaja, jonka 10 vuoden vientitilauskanta kattaa 133 miljardia USA:n dollaria.

Jaa artikkeli
Paroc Banneri