Pääministeri Bruno Le Maitre rauhoitteli markkinoilla velloneita huhuja, joiden mukaan Italian uusi hallitus tekisi maiden välisestä talousyhteistyötä entistä vaikeampaa. Le Maitre tapasi italialaisen kollegansa Giovanni Trian ja varapääministeri Luigi Di Maion Roomassa keskiviikkona.
– Ranska ja Italia jakavat saman kannan, jonka mukaan STX-Fincantieri -fuusio pitää toteuttaa nopeasti. Näin syntyy yksi maailman suurimmista siviilipuolen telakkayhtiöistä, Le Maitre totesi Reutersille.
Keväällä Fincantieri ilmoitti sopineensa Ranskan kanssa kaupasta, jossa italialaisyhtiö maksaa 60 miljoonaa euroa 50 prosentista STX Francen osakkeista. Talvella tehdyn erikoisen sopimuksen mukaan Ranskan valtio lainaa Fincantierille valtion omistuksia valvovan APE:n (Agence des Participations de l’Etat) kautta yhden prosentin lisäosuuden STX:n konkurssipesästä. Järjestely takaa Fincantierille sen alun perin vaatiman osake-enemmistön yhtiöstä.
Puolustusfirmojen fuusio yhtä pihtisynnytystä
Pariisin ja Rooman välillä on kaavailtu myös uuden ranskalais-italialaisen meripuolustusyhtiön synnyttämistä. Naval Groupin ja Fincantierin laivastotelakoiden kesken solmittava yhteistyö loisi maailman uuden meripuolustusjätin, joka kykenisi haastamaan jopa Yhdysvaltain ja Kiinan sotilasalojen suurimmat valmistajat.
Le Maitre sanoi keskiviikkona, että nämä neuvottelut etenevät aivan omaa tahtiaan. Hän päin vastoin varoitti odottamasta mahdolliselta uudelta yhtiöltä liikoja, Reuters kirjoittaa.
Eräs tuntemattona esiintynyt korkea ranskalaisviranomainen sanoi, että muun muassa ydinsukellusveneitä rakentava Naval Group kuuluu Ranskan valtion strategisiin omistuksiin eikä sen osittainenkaan yksityistäminen tai liittäminen kansainvälisiin kumppanuuksiin olisi mahdollista.
Ranska ja Italia kehuvat naapuruussuhteillaan
Ranskan ja Italian uuden hallituksen välit ole alusta lähtien olleet ongelmalliset. Maiden suhteita on hiertänyt muun muassa erimielisyys Välimeren pakolaisten kohtelusta. Presidentti Emmanuel Macron on syyttänyt Roomaa ja sen uusia vallanpitäjiä ”kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta”, koska Italia ei ole päästänyt pakolaislaivoja satamiinsa.
Ensimmäisessä tapaamisessaan pääministerit Le Maitre ja Tria kiistivät erimieleisyydet ja vakuuttivat maiden olevan keskenään hyviä naapureita.
– Nimen omaan Italia on se euroalueen maa, jonka kanssa meillä on läheisimmät yhteydet, Le Maitre totesi ja jatkoi, että Ranska ja Italia ajavat yhteistä EU-budjettia sekä uutta rahastoa tulevaisuuden finanssikriisien varalle.
Le Maitren mukaan edes Lyonin ja Torinon välille kaavailtu luotijunayhteys ei nostata kuumia tunteita maiden välillä. Viime vuonna aloitettu ranskalais-italialainen hanke on jo saanut satoja miljoonia euroja rahaa nopean radan ja sen tunneleiden vaatimien rakennustöiden valmisteluun.