23.10.2018

Rauman telakalle esisopimus Laivue 2020:n rakentamisesta – noin 600 miljoonan kauppa varmistui

Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti puolustusvoimain logistiikkalaitoksen solmimaan aiesopimuksen neljän korvetin rakentamisesta Raumalla.

Kuva: Puolustusministeriö

Merivoimien Laivue 2020 -hanke on etenemässä kohti rakentamisvaihetta ja sopimus Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) kanssa on sinetöitymässä. Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti 22.10. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen solmimaan aiesopimuksen Rauma Marine Constructions (RMC) Oy:n kanssa neljän Laivue 2020 -korvetin rakentamiseen liittyvistä pääperiaatteista ja edellytyksistä.

Puolustusministeriön mukaan rakentamissopimuksen arvo tulee olemaan noin puolet Laivue 2020 -hankkeen 1,2 miljardin euron kokonaishinnasta. RMC:llä oli jo ennestään alusten suunnittelusopimus. Periaatteet ja ehdot on neuvoteltu RMC:n ja Logistiikkalaitoksen välillä ja ne koskevat muun muassa alusten hintaa, rahoitusaikataulua, sopimusosapuolten vastuunjakoa ja riskienhallintaa. Saavutettu yksimielisyys mahdollistaa alusten rakentamissopimuksen loppuun saattamisen.

Laivue 2020 -hanke etenee kohti rakentamisvaihetta

Tavoitteena on rakentamissopimuksen solmiminen vuoden 2019 alkupuolella. Rakentamissopimus kattaa merenkulkukelpoisten alusten rakentamisen, joka sisältää alusten koneistot, navigointijärjestelmän ja muun varustelun. Taistelujärjestelmä ja aseet hankitaan erikseen. Rakentamissopimuksen arvo tulee olemaan noin puolet Laivue 2020 -hankkeen 1,2 miljardin euron kokonaishinnasta.

Taistelujärjestelmän lopullinen tarjouskierros käydään syksyn kuluessa

Laivue 2020 -alusten taistelujärjestelmän alustava tarjouspyyntö lähetettiin kesällä 2017 kolmelle toimittajaehdokkaalle: saksalaiselle Atlas Elektronille, kanadalaiselle Lockheed Martin Canadalle ja ruotsalaiselle Saabille. Taistelujärjestelmä koostuu aseista, sensoreista, johtamisjärjestelmistä ja näiden integroinnista aluksiin. Taistelujärjestelmäsopimus pyritään tekemään samanaikaisesti laivanrakentamissopimuksen kanssa.

Lisätietoja hankkeesta Laivue-2020 sivulta

Jaa artikkeli