04.03.2021

Rauman telakan tuotanto käynnistyy vaiheittain – testauksia tehdään viranomaismääräyksiä tiukemmin

Telakalla on tällä hetkellä käytössä viranomaissuosituksia tiukemmat turvatoimet, joita kaikki alueen toimijat noudattavat.

Tallinkin uuden shuttle-aluksen MyStarin köli laskettiin Rauman telakalla syyskuussa 2020. Kuva: RMC

Tuotannon käynnistäminen Rauman telakalla jatkuu tällä viikolla. Yhtiö ajoi telakan tuotannon alas perjantaina 19.2., kun telakalla työskentelevien työntekijöiden joukosta oli paljastunut koronatartuntojen rypäs. Viranomaiset testasivat kaikki telakalla työskentelevät ja asettivat tartunnan saaneet eristykseen sekä altistuneet karanteeniin.

Tällä viikolla Rauma Marine Constructions on järjestänyt yhdessä terveysviranomaisten kanssa massatestauksia karanteenin loppuvaiheessa oleville omille ja verkostoyrityksien työntekijöille telakan ulkopuolella sijaitsevalla pysäköintialueella.

– Haluamme auttaa terveysviranomaisia välttämään testauspaikkojen ylikuormittumista, joten tarjoamme telakan ulkopuolella olevan pysäköintialueen massatestauskäyttöön. Testattavat henkilöt saapuvat ohjeistuksemme mukaisesti paikalle ennalta määritellyissä autokunnissa porrastetusti. Omaa testausvuoroa odotetaan autossa, josta saa poistua vasta kun siihen on annettu lupa. Testin jälkeen poistutaan samassa autokunnassa majoituspaikkaan odottamaan testituloksia, Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo järjestelyistä.

Tiistaina 2. maaliskuuta näytteet otettiin 235 henkilöltä. Keskiviikkoiltapäivään mennessä testatuilta oli löytynyt 16 uutta tartuntaa. Testaukset jatkuvat torstaina. Kaikkiaan telakkaan liittyviä koronatartuntoja on nyt ilmennyt 340 noin 1 000 työntekijän joukosta.

Massatestauksissa on tullut ilmi uusia tartuntoja, jotka ovat syntyneet telakka-alueen ulkopuolella karanteenissa. Uudet tartunnat olivat Heinimaan mukaan odotettavissa, ja terveysviranomaiset ovat todenneet, että tapauksia löytyy todennäköisesti vielä lisää.

Telakan toimintatapa on viranomaisohjeistuksia tiukempi

Kaikki altistuneet ja karanteenissa olleet henkilöt testataan ennen karanteenin päättymistä. Uusi toimintatapa on viranomaisohjeistuksia tiukempi. Lisätestauksella varmistetaan, että takaisin töihin tulevat vain terveet henkilöt.

– Aiemmin viranomaisohjeistusten mukainen omaehtoinen karanteeni on katsottu riittäväksi toimenpiteeksi ennen töihin palaamista.

– Nyt karanteenissa olevia testataan uudelleen juuri siksi, että karanteenista vapautuisivat ja töihin pääsisivät vain terveet. Tartunnan saanut henkilö eristetään ja hänen kanssaan samassa tiimissä olevat asetetaan uudelleen karanteeniin, Heinimaa kertoo.

Karanteenin jälkeen töihin telakka-alueelle pääsee vain, jos testitulos on negatiivinen ja ei ole altistunut.

RMC seuraa tilannetta aktiivisesti. Telakalla on tällä hetkellä käytössä viranomaissuosituksia tiukemmat turvatoimet, joita kaikki alueen toimijat noudattavat.

Terveysviranomaisten tekemän koronatestin lisäksi RMC alkaa mitata sekä testeihin saapuvien että telakalle töihin tulevien ruumiinlämpöä lämpökameralla. Heinimaan mukaan ruumiinlämmön mittaaminen on osa yhtiön tiukennettua turvallisuussuunnitelmaa.

– Lisäksi suunnittelemme parhaillaan satunnaistestien tekemistä telakka-alueelle saapuville.

– On selvää, että tartuntoja voi tulla vielä lisää telakan ulkopuolella verkostoyrityksien työntekijöiden keskuudessa. Tarkennetun turvallisuussuunnitelmamme mukaisesti verkostoyrityksemme ovat nyt jakaneet työntekijänsä tiimeihin, mikä helpottaa altistuneiden kartoittamista ja karanteeniin asettamista merkittävästi.

RMC on antanut verkostoyrityksilleen noudatettavaksi tarkat turvallisuusohjeet. Ohjeiden mukaisesti muun muassa töihin saapumista, taukoja ja ruokailuja porrastetaan. Lisäksi majoituksessa, kuljetuksissa, työkohteessa ja tauoilla toimitaan yksilöidyissä tiimeissä. Telakalla on myös voimassa maskipakko, jonka valvontaa on tiukennettu

– Tämä erilaisten toimenpiteiden kokonaisuus on hieno esimerkki erinomaisesta yhteistyöstä RMC:n, verkostoyrityksien, Rauman kaupungin ja terveysviranomaisten kesken, Heinimaa toteaa.

Heinimaa korostaa, että verkostoyritykset ovat olleet testausjärjestelyjen suunnittelussa ja toteuttamisessa esimerkillisesti mukana ja yhteistyö on sujunut erinomaisesti.

Teksti: Vaula Aunola

Jaa artikkeli