07.08.2018

Saksa luottaa Saabiin, Suomi tilaa ohjuksia Israelista

Itämeren eri päissä sijaitsevilla valtioilla on ymmärrettävästi erilaiset näkemykset merivoimien uusista pintatorjuntaohjuksista. Saksa luottaa uusien korvettiensa asejärjestelmissä ruotsalaiseen Saabiin, kun Suomi on hieman yllättäen päätynyt uusissa hankinnoissa israelilaisiin Gabriel -ohjuksiin.

Kuva: Saab

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) valtuutti 5. heinäkuuta Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen Pintatorjuntaohjus 2020 -järjestelmän (PTO2020) hankinnasta. Uusi asejärjestelmä korvaa nykyisen Saab Boforsin Meritorjuntaohjus 85M-järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla.

Uudet PTO2020-ohjukset asennetaan Hamina- ja Laivue 2020 -luokan aluksille sekä ajoneuvoalustoille. Järjestelmän suunniteltu elinkaari ulottuu 2050-luvulle. Asehankkinnan arvo on 162 miljoonaa euroa.

Kilpailutuksen tuloksena on päätetty hankkia israelilainen Gabriel-ohjusjärjestelmä. Valintaprosessissa olivat mukana Kongsberg (NSM) Norjasta, MBDA (Exocet) Ranskasta, Boeing (Harpoon) Yhdysvalloista, SAAB (RBS15) Ruotsista ja Israel Aerospace Industries (Gabriel) Israelista.

Saksa tilasi RBS15 -ohjuksia Ruotsista

Ruotsalainen puolustusvälinevalmistaja Saab on saanut saksalaiselta Diehl Defenceltä tilauksen RBS15 Mk3 -pintatorjuntaohjuksista, jotka asennetaan Saksan tilaamiin viiteen uuden sukupolven K130 -korvettiin.

Saabin mukaan tilauksen arvo on noin 160 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 16 miljoonaa euroa, kuitenkin niin, että ohjuksilla on monia eri hintavaihtoehtoja esimerkiksi niiden integraation ja tietoturvan tasosta riippuen.

Ohjukset toimitetaan vuosien 2019-2024 välillä ja ne asennetaan viiteen K130 -korvettiin. Alukset rakentaa ARGE K130 -niminen telakkakonsortio, johon kuuluvat Lürssen Werft, ThyssenKrupp Marine Systems ja nykyään omana yhtiönään toimiva German Naval Yards Kiel.

Saksalainen Diehl Defence GmbH & Co. on Saabin pitkäaikainen kumppani, jonka kanssa Saab on kehittänyt meritorjuntaohjuksia jo 30 vuoden ajan. Nykyään RBS15 -ohjuksia on käytössä Ruotsin, Suomen, Saksan, Puolan, Kroatian ja Thaimaan puolustusvoimissa.

Jaa artikkeli
Stena Banneri