Liverpoolia halkovan Mersey-joen rannoilla koettiin melkoinen pärskähdys lauantaina 14. heinäkuuta, kun Iso-Britannia laski vesille ensimmäisen valtameriä tutkivan jäänmurtajansa yli puoleen vuosisataan. RRS Sir David Attenboroughin vesillelasku suoritettiin perinteiseen tapaan eli rampeille rakennettuja rasvattuja kiskoja pitkin. Laukaisunappulaa painoi aluksen kummi ja vesillelaskun seremoniamestari Sir David itse.
Uudisrakennuksen hinta on noin 200 miljoonaa puntaa ja se korvaa RRS James Clark Rossin ja RRS Shackletonin, jotka ovat jo yli 50 vuotta vanhoja. RRS Sir David Attenboroughin pituus on 129 metriä ja leveys 24 metriä. Alus murtaa metrin paksuista kiintojäätä ja 10 000 brt:n tutkimusalus kykenee toimimaan kahden kuukauden jaksoissa Arktikalla ja Antarktikalla.
Brittitelakka yrittää kammeta takaisin markkinoille
RRS Sir David Attenborough on tärkeä virstanpylväs paitsi Ison-Britannian napamerien tutkimukselle myös saarivaltakunnan laivanrakennukselle yleensä ja Cammell Lairdin telakalle erityisesti. Kyseessä on suurin Britanniassa rakennettu kauppa-alus kolmeen vuosikymmeneen.
– Alus ei ole mikään supertankkeri, mutta laivan 10 000 tonnin massa ja suorat kyljet saivat aikaan melkoisen pärskeen Merseyssä, telakkayhtiö Cammell Lairdin kehitysjohtaja David Williams sanoi BBC:lle.
Cammell Laird yrittää taistella paikasta auringossa kovin kilpailluilla kansainvälisillä laivanrakennusmarkkinoilla. Viimeksi telakalla on laskettu vesille alus vuonna 1993 samailla perinteisellä rasvattujen kiskojen menetelmällä. Vesillelaskua kesäisenä lauantaina Merseyn varrella seurasi yli kaksi tuhatta ihmistä, joista suuri osa oli telakan työntekijöiden perheenjäseniä.
Nimikilpailu nauratti ympäri maailmaa
Alus valmistuu vuoden lopussa, jolloin se myös kastetaan. Lopulta luonnontieteilijä Sir David Attenboroughin mukaan ristittävän aluksen nimeen liittyi hupaisiakin tapahtumia. Aluksen tilaaja, Britannian ympäristöministeriö järjesti internissä nimikilpailun, jonka voittajaksi selviytyi äänivyöryllä erään jo eläkkeellä olevan BBC:n toimijan täysin hatustaan vetämä nimi Boaty McBoatface.
Nettikilpailun tulos sai paljon kansainvälistä huomiota, varsinkin kun kuningattaren ympäristöministeriö jyräsi tuloksen ja päätyi tavanomaisempaan ratkaisuun.
Kuivan brittihuumorin tyyliin Boaty McBoatfacesta muistuttaa enää vain tutkimusaluksen keltainen pienoissukellusvene, joka sekin kuulostaa vanhalta Beatlesin Yellow submarine -biisiltä, suomeksi ”Kaikki joukolla jäätä särkemään.”