31.08.2019

Suomen meriteollisuuspääkaupungissa innovoidaan turvallisempaa ja ekologisempaa merenkulkua

SHIFT Business Festivalin perjantain ohjelmassa painottui uusien teknologioiden merkitys meriteollisuudelle. Puhujien mukaan horisontissa ovat automaatio, optimointi ja aiempaa ekologisemmat ratkaisut. Samalla meriteollisuudessa aukenee mahdollisuuksia kokonaan uudenlaiselle liiketoiminnalle.

“Viime vuosina erityisesti IoT-ratkaisut ovat herättäneet meriteollisuudessa kiinnostusta, koska ne parantavat merkittävästi laivan energiatehokkuutta ja laitteiston toimintaa sekä helpottavat toiminnan optimointia”, Awake AI:n Jussi Poikonen kertoi jo SHIFTin torstain lehdistötilaisuudessa.

Uusiin teknologioihin pohjautuvien ratkaisujen hyödyntäminen meriteollisuudessa edellyttää uutta, entistä laajempaa yhteistyötä. “Koneoppimisen ja digitaalisten ratkaisujen tarve tuo erilaisia sidosryhmiä yhteen luoden meriteollisuuteen mahdollisuuksia uudenlaisille pelaajille. Viime aikoina erityisesti ekologisia ratkaisuja tarjoavien yritysten ja startuppien määrä on lisääntynyt alalla huomattavasti”, Kalmar Globalin Lasse Eriksson sanoi.

Koneoppiminen mahdollistaa piiloprosessien tehostamisen. Näin voidaan saavuttaa laivan operatiivisessa toiminnassa sellaisia parannuksia, joihin ihminen ei kykene. Tulevaisuudessa automaatio vaikuttaa siihen, kuinka paljon miehistöä tarvitaan, miten teknologia voi auttaa heitä tekemään työnsä paremmin ja miten esimerkiksi satamat toimivat tai millaisia valmiuksia niissä täytyy olla.

“Rohkeimmat edelläkävijät suunnittelevat jo autonomisia ja kauko-ohjattavia laivoja, mikä vaikuttaa tulevaisuudessa suuresti laivojen ja satamien toimintaan samoin kuin koko merta hyödyntävään logistiikkaketjuun”, Poikonen totesi. “Jo ennen kokonaan automatisoituja laivoja ja satamia teknologinen kehitys parantaa merkittävästi tilannetietoutta niin satamissa kuin merellä.”

Tilannetietouden merkityksestä kuultiin perjantaina myös OrcaAI:n Dor Ravivin lavapuheenvuorossa. Laivoihin asennetuilla kameroilla ja sensoreilla voidaan saavuttaa parannuksia niin turvallisuudessa kuin ekologisuudessa vähentämällä inhimillisiä virheitä ja päästöjä sekä optimoimalla reittejä ja polttoaineenkulutusta.

SHIFT Business Festival on ainutlaatuinen kansainvälinen yritystapahtuma, joka järjestetään Turussa seuraavan kerran 29.–30.8.2019. Teema Shapeshifting Intelligence tutkii älykkään liiketoiminnan erilaisia ulottovuuksia.

Kävijäkunta koostuu uuden teknologian ja perinteisten teollisuudenalojen johtajista ja vaikuttajista, jotka SHIFTissä syventyvät keskusteluun uusien teknologioiden mahdollistamasta tulevaisuudesta. SHIFTin taideohjelma on myös suunniteltu herättämään ajatuksia aiheesta.

Tapahtuman taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys SHIFT ry. Yhdistyksen tavoitteena on edistää älykästä liiketoimintaa, joka on samaan aikaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävää ja voittoa tuottavaa sekä mahdollistaa paremman tulevaisuuden meille kaikille.

Jaa artikkeli