14.05.2021

Tallinkin uuden MyStar-matkustaja-autolautan toimintoja tulee valvomaan ABB:n OCTOPUS-optimointiohjelmisto

Optimointiohjelmisto kerää tietoja aluksen toiminnasta ja välittää ne etävalvontaan ja yksityiskohtaiseen suorituskyvyn analysointiin.

MyStar tulee likenneöimään Tallinnan ja Helsingin välillä. Havainnekuva: Tallink

Tallinkin MyStar-matkustaja-autolautta valmistuu Rauma Marine Constructionsin telakalta vuonna 2022. Aluksella tullaan käyttämään energiatehokkuutta edistävää ABB Ability™ Marine Advisory System – OCTOPUS -järjestelmää.

Optimointiohjelmisto kerää tietoja aluksen järjestelmien toiminnasta ja välittää ne ABB AbilityTM Marine Fleet Portal -järjestelmään, jota käytetään etävalvontaan ja yksityiskohtaiseen suorituskyvyn analysointiin. Näiden tietojen perusteella järjestelmä antaa operatiivisia neuvoja, jotka auttavat aluksen henkilökuntaa tekemään aluksen käyttöön ja suorituskyvyn optimointiin liittyviä päätöksiä.

Kyseinen järjestelmä on jo käytössä Tallinkin Megastar- ja Star-aluksilla.

– Olemme jo nähneet, mihin ohjelmisto pystyy, kun on kyse energian säästämisestä, suorituskyvyn parantamisesta ja ympäristöhyödyistä, Tallink Gruppin Head of Ship Management Tarvi-Carlos Tuulik toteaa yhtiön tiedotteessa.

– Säätämällä Megastarin liikkumista Tallinnan ja Helsingin satamissa pystyttiin energiankulutusta vähentämään 5 prosenttia Tallinnassa ja 13 prosenttia Helsingissä.

Kun Starin apumoottorin hallintaa parannettiin optimointijärjestelmän neuvojen mukaan, sen vuosittainen polttoaineenkulutus väheni lähes 4 prosenttia.

– Olemme ABB:llä ylpeitä siitä, että Tallink on selkeästi hyötynyt suorituskyvyn optimointiohjelmistomme käytöstä, toteaa Antto Shemeikka, Head of Digital Services, ABB Marine & Ports.

MyStar-aluksen optimointijärjestelmän kokoonpanoon tulee kuulumaan viisi moduulia: Advanced Performance Monitoring, Dynamic Trim, Clean Hull, Specific Fuel Oil Consumption (SFOC) Monitoring ja Powerplant Optimizer. Kaikkiaan OCTOPUS-järjestelmässä on yhteensä 13 erilaista valvonta- ja optimointimoduulia.

 

Jaa artikkeli
Freja