18.01.2016

Tekes houkuttelee yrityksiä tuotekehityshankkeisiin

KUVA Piia Moilanen ja Mikko Niini houkuttelevat merialojen yrityksiä tuotekehityshankkeisiin.

Suomalaisilla meriteollisuuden yrityksille on tarjolla rahaa ja osallistumismahdollisuuksia kiinnostaviin tuotekehityshankkeisiin yhdessä Tekesin kanssa.
– Kyseessä on Arktiset meret ohjelma vuosille 2014–2017. – Tekesin rahoituspanos on historiallisen suuri kädenojennus, luonnehtii Meriliiton puheenjohtaja Mikko Niini, joka on ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja.
– Hyvää mahdollisuutta ei pitäisi jättää käyttämättä, sanoo ohjelmapäällikkö Piia Moilanen Tekesistä.

Suomalaisilla meriteollisuuden yrityksille on tarjolla rahaa ja osallistumismahdollisuuksia kiinnostaviin tuotekehityshankkeisiin yhdessä Tekesin kanssa.

Kyseessä on Arktiset meret ohjelma vuosille 2014–2017. – Tekesin rahoituspanos on historiallisen suuri kädenojennus, luonnehtii Meriliiton puheenjohtaja Mikko Niini, joka on ohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja.

  • Hyvää mahdollisuutta ei pitäisi jättää käyttämättä, sanoo ohjelmapäällikkö Piia Moilanen Tekesistä.

Arctic Seas Programme – ohjelman budjetti on peräti 100 miljoonaa euroa. Siitä on yli puolet käyttämättä. Pääsääntö on se, että Tekesiltä tulee puolet rahoista ja yrityksiltä toinen puoli. Tällä hetkellä ohjelmassa on meneillään 95 projektia, joihin osallistuu kaikkiaan 40 yritystä ja 12 tutkimuslaitosta.

  • Sana ”arktisuus” on hämäävä. Miettikää Itämerta. Kaikki, mikä tapahtuu Itämerelle, soveltuu ohjelman puitteisiin. Siellä ovat erinomaiset testiolosuhteet arktisten alueiden kannalta, Mikko Niini korostaa.

Tekesin Piia Moilanen huomauttaa, että projektin puitteissa on kehitetty erinomaisia firmojen olemassa oleviin bisnesalueisiin liittyviä hankkeita. Uusia avauksia ei kuitenkaan ole tullut niin paljon kuin odotimme, hän sanoo.

Ohjelman fokus on keskittynyt arktiseen cleantechiin, arkiseen viestinvälitykseen ja data-analyysin sekä arktiseen bisnes- ja yhteistyökuvioihin. Cleatech- projektit kehittävät pääasiassa energiatehokkuutta ja vähäpäästöisiä vaihtoehtoisia energiaratkaisuja. Arktisista tiedonsiirtoratkaisuista. Niini sanoo esimerkkinä aukottomien satelliittiyhteyksien aikaansaamisen arktisille merille. Katvealueita on paljon, kun satelliitit eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi. Alukseen ei välttämättä saada yhteyttä ollenkaan.

  • Venäläiset ovat esimerkiksi kiinnostuneita kauko-ohjattavista aluksista offshore-kentillä. Mieluummin siis liikutettaisiin tavaroita kuin ihmisiä. Yhteistyökonsortioita on kuitenkin ollut vaikea saada aikaan. Olisi hienoa, jos suomalaiset firmat, kuten Nokia ja Valmet Automation, löytäisivät toisensa, Niini sanoo.

Ulkomaisten asiakkaiden silmissä erinomaisen kiinnostavia olisivat liiketoiminnan ekosysteemit, yritysryhmät, jotka hakevat yhteistä menestystä. Yksi kehitysalue on sähkökäyttöisyys meriliikenteessä, Piia Moilanen näkee.

Tässä muutama esimerkki ohjelman puitteissa toteutuvista projekteista. Lamor on kehittämässä uuden sukupolven ja jäänmurtajiin perustuvaa öljyvahinkojen torjuntamenetelmää. Nextbase Offshore on keskittynyt isoihon konttialuksiin perustuvaan kelluntarakennelmiin. Tevo on kehittämässä kokonaista jääoloissa toimivaa potkurituoteperhettä. Yritysostoillakin kasvanut Tevo on nousemassa isoksi tekijäksi alan markkinoilla.

Tekesin ohjelman kunnianhimoisena tavoitteena on luoda arktisten merialueiden markkinaklusteri.

 

Lisätietoja Arctic Seas Programme – ohjelmasta:

Piia Moilanen, Tekes, puh. 050–557 748, piia.moilanen@tekes.fi

Mikko Niini, puh. 0400 322 747, mikko.niini@kolumbus.fi

Jaa artikkeli