15.10.2019

Vaaka Partners vauhdittaa Foreshipin kasvua

Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners ostaa enemmistön laivansuunnitteluyhtiö Foreshipista. Kokeneen omistajan avulla Foreship saa paremmat mahdollisuudet kehittää omia vahvuuksiaan, kuten suurentaa kansainvälistä jalanjälkeään risteilyalusten suunnittelussa.

Foreship työllistää tätä nykyä yli sata laivainsinööriä ja suunnittelun ammattilaista. Yhtiö tarjoaa täyden paletin suunnittelupalveluja projektihallinnasta luokitusten mukaiseen suunnitteluun ja alusten koko elinkaaren mittaisiin ratkaisuihin. Viime aikoina eräs Foreshipin näkyvimmista hankkeista Suomessa ovat olleet Wasalinen uuden matkustaja-autolautan suunnittelutyöt.

Foreship Oy:n toimitusjohtaja Lauri Haavisto uskoo uuden omistajan antavan yhtiölle hyvät mahdollisuudet kasvaa ja hankkia lisää kansainvälisiä asiakkaita varsinkin risteilyvarustamoista.

– Omistusjärjestely Vaaka Partnersin kanssa on upea mahdollisuus pitää Foreship Foreshipinä, ja kokenut pääomasijoittaja antaa meille paremmat mahdollisuudet navigoida bisneksen kansainvälisillä vesillä, Haavisto sanoo.

Hän odottaa, että risteilyalalla uudisrakennusten buumi jatkuu samalla kun vanhojen alusten remontointi tarjoaa laivainsinööreille lisää töitä.

Foreshipin hyvä maine kiinnosti sijoittajia

Vaaka Parners Oy:n partner Ilkka Pentikäinen näkee Foreshipin poikkeuksellisen menestyksekkäänä toimijana risteilyalus- ja meriteollisuudessa.

– Yhtiön maine lisäarvoa tuottavana palveluntarjoajana ja houkuttelevana työnantajana oli myös avaintekijä sijoituspäätöksessämme, Pentikäinen sanoo.

Foreship Oy:n uuden hallituksen jäseniä ovat puheenjohtaja Juha Heikinheimo, Deltamarinin perustajiin kuuluva Jukka Leiterä ja Fortumin entinen henkilöstöjohtaja Mikael Frisk. Vaaka Partnersia johtokunnassa edustavat Ilkka Pentikäinen ja Petrus Blomqvist.

Osakekaupan jälkeen Markus Aarnio, Marcus Höglund ja Mattias Jörgensen säilyttävät osuutensa Foreshipissä. Henkilöstön omistusosuus pysyy niin ikään 40 prosentissa osakkeista. Yhtiön nimi tai sen nimissä tehdyt sopimukset eivät muutu.

Foreshipin pääkonttori pysyy Helsingissä. Yhtiöllä on neljä toimistoa Suomessa, yksi Virossa ja kaksi Yhdysvalloissa, ja jo aloitetut neuvottelut uusien kansainvälisten toimipisteiden avaamisesta jatkuvat.

Vaaka tarjoaa tanakkaa tukea kansainvälistymiseen

Vaaka Partners tuo Foreshipin käyttöön vahvan rahoitusosaamisen, kasvuyritysten tuntemuksen ja teollisten neuvonantajien asiantuntemuksen. Taustalla on lähes puolen miljardin euron pääomasijoitusrahastojen yritysportfolio 4 000 työntekijöineen.

Vaaka Partners on omistautunut tekemään maailmanlaajuisia kasvun mahdollisuuksia omaavista yrityksistä toimialojensa voittajia. Vaaka Partners perustettiin vuonna 1989 OKO Venture Capital Oy -nimisenä yhtiönä.

Sijoitusyhtiön nykyisen nimen taustalla on vaikuttava tarina Suomen kansalliseepoksesta. Kalevalan yhdeksästoista runo kuvaa Seppo Ilmarisen suorittamia tehtäviä saadakseen morsiamensa omakseen. Muun muassa kyisen pellon kyntämisen lisäksi ylkän piti pyydystää suuri hauki Tuonelan joesta ilman verkkoa tai muuta pyydystä. Ratkaisuksi Sepon morsian tarjosi aarnikotkan kaltaisen Vaakalinnun takomista.

Jaa artikkeli