20.11.2023

Wärtsilä esitteli maailman ensimmäisen ammoniakilla toimivan nelitahtimoottoriratkaisun

Wärtsilä ilmoittaa lanseeraanneensa merenkulun ensimmäisen kaupallisesti saatavilla olevan, ammoniakilla toimivan nelitahtimoottoriratkaisun. Ammoniakkiratkaisu perustuu syyskuussa 2022 lanseeratulle Wärtsilä 25 -moottorialustalle.

Wärtsilä 25 ammoniakkimoottori Kuva: Wärtsilä

Norjalainen Viridis Bulk Carriers, on ensimmäinen yritys joka ottaa uuden ammoniakkiratkaisun käyttöön. Yrityksessä ovat kumppaneina Amon Maritime, Mosvolds Rederi ja Navigare Logistics. Wärtsilä ja Viridis Bulk Carriers allekirjoittivat aiesopimuksen Wärtsilä 25 –ammoniakkimoottoriratkaisusta aiemmin tässä kuussa. Tavoitteena on allekirjoittaa kaupallinen sopimus alkuvuodesta 2024.

–Meriteollisuuden on vähennettävä päästöjään merkittävästi, jotta onnistumme saavuttamaan Pariisin sopimuksessa asetetut tavoitteet. Uusien teknologioiden ja hiilettömän ammoniakkipolttoaineen ottaminen käyttöön on tärkeää, sanoi André Risholm, Viridis Bulk Carriersin hallituksen jäsen yhtiön tiedotteessa.

Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall sanoi: ”Uusin ratkaisumme on jälleen yksi merkkipaalu Wärtsilän kattavassa ohjelmassa, jonka tehtävänä on varmistaa, että tulevaisuuden merenkulkualan polttoaineet ovat tarkoituksenmukaisia ja turvallisia.”

Moottorin lisäksi kokonaisratkaisuun kuuluu polttoaineen syöttöjärjestelmä AmmoniaPac, ammoniakin päästöjen vähentämisjärjestelmä (Wärtsilä Ammonia Release Mitigation System, WARMS) ja Wärtsilä NOx Reducer (NOR) pakokaasujen jälkikäsittelyyn.

Ylläpitosopimukset ja automaatiojärjestelmä pyrkivät lisäämään turvallisuutta ja tehokkuutta. Ammoniakkipolttoaineen käyttöönottoa tuetaan lisäksi miehistölle tarjottavalla erityiskoulutuksella.

– Tämä on vasta alkua”, kertoo Stefan Nysjö, johtaja, Power Supply, Wärtsilä Marine Power.

– Wärtsilä 25 on ensimmäinen ammoniakilla toimiva moottorimme ja tärkeä virstanpylväs, mutta emme aio jäädä tähän. Vaikka suunnittelemme lisäävämme uusia ammoniakkimoottoreita valikoimaamme, olemme sitoutuneet kehittämään ja testaamaan myös muita teknologioita ja ratkaisuja, jotka auttavat teollisuutta vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä tulevaisuudessa vieläkin enemmän.

Jaa artikkeli