06.03.2020

Wärtsilä pilkkoo Marine-liiketoimintansa kolmeen osaan

Wärtsilä ilmoitti jakavansa Marine-liiketoimintansa kolmeksi itsenäiseksi liiketoiminnaksi. Marine Power, Marine Systems ja Marine Voyage aloittavat heinäkuun alussa.

Ocean Art . Kuva: Wärtsilä

Yhtiön mukaan muutoksen tavoitteena on nopeuttaa strategian toteutusta, yksinkertaistaa liiketoimintarakennetta ja vahvistaa liiketoimintanäkökulmaa konsernin johtokunnassa. Uudet liiketoiminnat Marine Power, Marine Systems ja Marine Voyage aloittavat toimintansa heinäkuun alussa.

– Wärtsilä on sitoutunut johtamaan kehitystä kohti kestävämpää meriliikennettä. Meillä on merenkulun markkinoiden laajin tarjonta, ja olen luottavainen, että luomalla kolme itsenäistä merenkulun kokonaisuutta, joilla on vahvempi ote omien markkinoidensa tarpeista, pystymme nopeuttamaan Smart Marine -strategiamme toteutusta. Asiakkaamme hyötyvät ketteryydestä ja nopeammasta päätöksenteosta sekä yhä tehokkaammasta ja päätösvaltaisesta etulinjaorganisaatiosta, konsernijohtaja Jaakko Eskola sanoo tiedotteessa.

Uudessa toimintamallissa Marine Power keskittyy Wärtsilän moottori- ja propulsioratkaisuihin. Marine Systemsin tarjonta puolestaan sisältää kaasuratkaisut, pakokaasujen käsittelyn, merenkulun sähköjärjestelmät sekä tiivisteet ja laakerit. Marine Voyage tarjoaa automaatio- ja navigointiratkaisuja, simulaatio- ja koulutusratkaisuja, alusten operointiratkaisuja sekä laivaliikenteen ohjauksen ratkaisuja. Kullakin liiketoiminnalla on koko elinkaaren kattava vastuu tarjonnastaan. Wärtsilän Energy-liiketoiminta jatkaa nykyisessä muodossaan.

Wärtsilän taloudellinen raportointi muutetaan vastaamaan uutta organisaatiorakennetta vuoden 2020 toisesta neljänneksestä alkaen. Oikaistut vertailuluvut julkaistaan ennen tammi-kesäkuun 2020 puolivuosikatsauksen julkistusta.

Johtokuntaan uusia kasvoja

Nykyisen Wärtsilä Marine -liiketoiminnan johtaja ja Wärtsilä Oyj Abp:n johtokunnan jäsen Roger Holm, saa uudessa organisaatiossa vastuulleen Marine Power -liiketoiminnan. Uusina johtokuntaan nimitettiin lohkottujen liiketoimintojen vetäjät Marine Systemsin johtaja Tamara de Gruyter ja Marine Voyagen johtaja Sean Fernback.

– Merenkulun markkinat kehittyvät nopeasti, minkä taustalla ovat teknologinen kehitys ja sääntely-ympäristö. Tämän muutoksen avulla lisäämme liiketoimintojen itsenäisyyttä ohjata toimintaansa. Uskon, että hyödymme merkittävästi liiketoimintanäkökulman vahvistamisesta johtokunnassa, ja olen iloinen voidessani toivottaa kaksi uutta jäsentä tervetulleiksi johtoryhmäämme, Eskola totesi.

Roger Holm (s. 1972, kauppatieteiden maisteri), Tultuaan Wärtsilän palvelukseen vuonna 1997 Holm on toiminut useissa keskeisissä johtotehtävissä merenkulun, huollon ja tietohallinnon organisaatioissa.

Tamara de Gruyter (s.1972, laivanrakennustekniikan kandidaatti) on nimitetty Marine Systems -liiketoiminnan johtajaksi ja aloittaa työssään heti. De Gruyter aloitti vuonna 1999 työskentelyn LIPS-yhtiössä, jonka Wärtsilä osti vuonna 2002. Hän on sen jälkeen toiminut useissa merenkulku- ja huoltoliiketoimintojen johtotehtävissä. Marraskuusta 2019 lähtien hän on ollut keskeisessä roolissa edistämässä Wärtsilän muutosohjelmaa ja johtanut vastikään perustettua Portfolio-liiketoimintayksikköä.

Sean Fernback (s.1963, elektroniikkatekniikan tutkinto) on nimitetty Marine Voyage -liiketoiminnan johtajaksi 4.5.2020 alkaen. Useita toimialoja kattavan, vahvasti teknologiaan ja digitaaliseen innovaatioon nojautuvan taustansa ansiosta Fernback tuo strategista ohjelmisto-osaamista konsernin johtokuntaan. Ennen Wärtsilää hän toimi viimeisimpänä Navicon teknologiajohtajana ja oli vastuussa yhtiön digitaalisen merenkulun ohjelman edistämisestä.

Teksti: Vaula Aunola

 

Jaa artikkeli