07.05.2024

Meyer Turulla vaikea vuosi 2023

Icon of the Seas valmistui Meyer Turun telakalta juuri ennen vuoden 2023 loppua. Alalla jo kuuluisaksi tullut alus ei kuitenkaan ollut rakentajalleen mikään kultakaivos – sen sijaan toimitusjohtaja Tim Meyer odottaa parempia tuloksia sisarlaivoista, jotka valmistuvat vv. 2025 ja 2026. Neljännestäkin on jo optio.

Kuva: Dirk Schwartz, Meyer

Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Tim Meyer on kertonut julkisuuteen vaikeasta viime vuodesta, joka johti viime vuoden tilinpäätöksessä 103,8 miljoonan euron tappioon 1,43 miljardin euron liikevaihdosta, kun vuonna 2022 tulos vielä oli 15,6 miljoonaa tappiollinen 1,29 miljardin euron liikevaihdosta.

Meyer totesi lausunnossaan, että Covidin ja Ukrainan sodan aiheuttamat hankintojen ja rahoituksen kustannusten nousut vaikuttivat vuoden 2023 tulokseen. Icon of the Seasin tappion lisäksi vuoden 2023 tilinpäätökseen on viety myös varautuminen Mein Schiff 7:n negatiiviseen tulokseen.

– On ollut poikkeuksellista aikaa rakentaa maailman monimutkaisinta risteilyalusta, kuten Icon of the Seasia. Jokainen prototyyppilaiva tuo aina mukanaan merkittäviä tuotekehityskustannuksia. Sarjan jatkuessa kustannustehokkuutemme paranee ja johtaa kannattavampiin laivoihin alus kerrallaan. Joten pysymme optimistisina tulevaisuuden suhteen, Meyer sanoi.

Meyer Turku toimitti Icon of the Seasin Royal Caribbeanille marraskuussa 2023. Varustelulaiturissa on nyt TUI Cruisesin Mein Schiff 7, telakan ensimmäinen laiva, joka valmistellaan myös metanolin käyttöön polttoaineena.

Meyer Turulla on rakenteilla toinen Icon-luokan alus, Star of the Seas, joka toimitetaan kesällä 2025, ja kolmas sisaralus, joka toimitetaan vuonna 2026.

Risteilyalusten lisäksi Turun telakka rakennuttaa aluksia myös Rajavartiolaitokselle ja toimittaa kaksi Uudessakaupungissa valmistuvaa ulkovartioalusta vuosina 2025 ja 2026.

Telakan investoinnit nousivat viime vuonna 9,8 miljoonaan euroon ja oman henkilöstön määrä 2 200 henkeen.

Teksti: toimitus

Jaa artikkeli