– Teknologiateollisuuden suhdannetilanne on pysynyt yllättävän vahvana Suomessa maailmantalouden monista epävarmuuksista huolimatta. Hidastuvan kasvun vuoksi on kuitenkin pelättävissä, että yritysten markkinatilanne voi vaikeutua jatkossa. Yritysten kilpailukyky on keskeisessä asemassa, kun markkinaosuuksia jaetaan uudelleen, tähdentää Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas.
Uusien tilausten arvo pysyi hyvällä tasolla
Tiedustelussa mukana olevat yritykset saivat uusia tilauksia Suomessa tammi–maaliskuussa euromääräisesti saman verran kuin edellisellä kvartaalilla, mutta 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Myös tarjouspyyntöjen määrä kääntyi kevättä kohden kasvuun viime vuoden lopulla tapahtuneen notkahduksen jälkeen.
Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto on keväällä suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.
Teknologiateollisuuden henkilöstömäärä oli maaliskuun lopussa 318 500 eli runsaat kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna keskimäärin.
Toiveita uudelle hallitukselle
Vaikka suomalaiset teknologiayritykset ovatkin pärjänneet vaikeutuvassa markkinassa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvolan mukaan työllisyystavoitteiden näkökulmasta on kuitenkin välttämätöntä, että tuleva hallitus tekee kaikkensa hidastuvan kasvun vauhdittamiseksi. Ilman kasvua työllisyyskään ei parane vaan päinvastoin.
– Kotikonstein on tehtävä se, mikä voidaan. Kaikki ennusteet viittaavat siihen, että tulevalla hallituskaudella maailmantaloudesta ei saada samanlaista vetoapua kuin viime vuosina. On siis huolehdittava määrätietoisesti muun muassa kansainvälisesti kilpailukykyisestä toimintaympäristöstä, osaajista sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta, joka varmistaa pysymisen kehityksen kelkassa, Hirvola tähdentää.
Työmarkkinajohtaja Minna Helle muistuttaa, että kasvuun ja työllisyyteen vaikuttaa ratkaisevasti myös syksyn työmarkkinakierros.
– Vastuulliset, vientivetoisesti neuvotellut palkkaratkaisut ovat avainasemassa. On pidettävä järki päässä, sillä maailmantalouden riskit ovat suuret. Talouskasvun hidastuessa kilpailu kovenee entisestään maailmanmarkkinoilla ja yritysten kilpailukyky joutuu testiin. Suomen kilpailukyvyssä on edelleen petrattavaa, vaikka viime vuosina kehitys on ollutkin oikeansuuntaista, Helle sanoo.
teksti: Vaula Aunola