11.05.2018

Meriala esillä kansainvälisessä museopäivässä

Kansainvälistä museopäivää vietetään perjantaina 18.5.2018. Sen kunniaksi Merikeskus Vellamoon on kaikilla vapaa pääsy koko päivän eli klo 10-17. Lisäksi Vellamon auditoriossa esitetään klo 14–15.15 lyhyttä ja pitkää leffaa sisällissodan melskeistä jäävuoren varjoon. Myös elokuvaesityksiin on vapaa pääsy.

Elokuvat:

Höyryjäänmurtaja Tarmon historia minuutissa

Tarmo (1907) on neljän sodan veteraani. Trafiikki-museot ry:n julkaisema video kertoo noin minuutissa Tarmon tarinan. Jäänmurtaja Tarmo kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin ja siihen voi tutustua kesäisin Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa. Lyhytfilmi (2017) on osa Trafiikki-museoiden Minuutiksi museoon -hanketta. Kesto 1:16.

Pääministeri Svinhufvudin pako punaisesta Helsingistä

Vapaussodan ja kapinan syttyessä osa Itsenäisyyssenaatin jäsenistä jäi punaisten miehittämään Helsinkiin. He piiloutuivat porvarisasuntoihin, ja punaiset yrittivät löytää heidät suorittamiensa kotitarkastusten yhteydessä. Itsenäisyyssenaattorit P. E. Svinhufvud ja Jalmar Castrén pääsivät pakenemaan Tallinnaan tekniikan opiskelijoiden kaapattua jäänmurtaja Tarmon. Sieltä he jatkoivat Berliinin, Tukholman ja Tornion kautta Vaasaan. Käsikirjoitus: Maarit Tyrkkö, Martti Häikiö, Pentti Airio, Nikolas Palonen ja Leo Mokkala. Ohjaus: Nikolas Palonen ja Leo Mokkala. Tuotanto: P. E. Svinhufvudin muistosäätiö. Kesto 12:43.

Jäävuoren varjoon

Jäävuoren varjoon on vuonna 2009 valmistunut suomalainen dokumenttielokuva, joka perustuu pääosin ohjaaja Antti Seppäsen helsinkiläiseltä kirpputorilta löytämään 8 mm kaitafilmimateriaaliin. Kaitafilmit paljastuivat osaksi kotkalaisen laivakonemestari Oiva Kovasen (1911–2001) jäämistöä. Yllättävä löytö avaa ikkunan kadonneeseen maailmaan ja johdattaa katsojan unohtuneen seikkailijan, iäkkään merimiehen, mukaan matkalle maailman ympäri – ja kauemmaksi. Tuotantoyhtiö: Illume Oy. Kesto 57 minuuttia.

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Tietokeskus Vellamo, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.

Jaa artikkeli
portofnaantali