09.01.2018

Merikeskus Vellamossa huippuvuosi – kävijäennätykset paukkuivat

Merikeskus Vellamo Kotkassa ylti kaikkien aikojen kävijäennätykseensä, sillä yli 147 000 asiakasta käytti Vellamon museo-, kokous- ja ravintolapalveluita vuonna 2017.  Museoiden monipuoliset ja lukuisat näyttelyt ja tapahtumat osoittautuivat vetovoimaisiksi edellisvuosien tapaan. Myös Vellamon ympärillä järjestetyt suurtapahtumat Kotkan Meripäivät ja Tall Ships Races selittävät osaltaan kävijämäärän kasvua edellisvuoden 110 000 asiakkaasta uuteen ennätykseen. Edelleen suosiotaan kasvattanut Museokortti toi sekin Vellamoon yli 3 000 vierailijaa.

Näyttelykävijöitä Vellamossa kirjattiin lähes 53 000, kun luku edellisvuonna oli 46 000. Telakoinnin jälkeen entistä ehompana Kotkaan palanneen jäänmurtaja Tarmon avaaminen yleisölle oli yksi vuoden kohokohtia, ja Tarmo keräsikin kesän aikana lähes 16 400 kävijää. Kaikkiaan Vellamossa ja Tarmolla vieraili siis lähes 70 000 näyttelykävijää, mikä sekin on uusi ennätys.

Kasvua näyttelyistä, tapahtumista ja kesän laajennetusta aukiolosta

Näyttelyistä suosituimmiksi osoittautuivat Suomi 100 -ohjelmaan kuulunut, Suomen itsenäisyyden aikaa laivojen pienoismallien avulla esitellyt Pienet laivat, suuret tarinat sekä Karhulan lasitehtaan historiaan ja tuotantoon keskittyvä Lasia kaikille – Karhula 1889–2009. Suomi 100 -teema näkyi myös Kasvoja Kymenlaaksosta -näyttelyssä, jossa nostettiin esiin itsenäisyyden ajan kymenlaaksolaisia VTT:n kehittämää uutta teknologiaa hyödyntäen. Näyttelyyn liittyneen Vuosisadan kymenlaaksolainen -äänestyksen voitti ylivoimaisella äänivyöryllä Junnu Vainio. Myös kuvataidenäyttelyt – erityisesti Pietarin Erarta-museosta Kotkaan tuotettu Noise of Time – herättivät kiinnostusta kauempanakin.

Vellamon tapahtumat houkuttelivat runsaasti yleisöä mm. konsertteihin, esitelmätilaisuuksiin, seminaareihin, lastentapahtumiin ja elokuvaesityksiin. Vellamon ystävät -yhdistyksen koordinoima Museokaveri-toiminta oli korvaamattomana apuna niin lapsi- kuin vanhusryhmienkin ohjelmien toteutuksessa. Museoiden sisällöt saivat uusia ulottuvuuksia mm. lasten värikylvyissä sekä varttuneempien kansalaisten tarinailloissa ja muistelutuokioissa. Musiikinopiskelijoiden konsertit ilahduttivat ja lisäsivät maksuttomien keskiviikkoiltojen suosiota entisestään. Kymenlaakson museon 90-vuotispäivää juhlistettiin Laaksopäivän monipuolisella, kymenlaaksolaiseen identiteettiin keskittyneellä ohjelmalla.

Kesällä 2017 Vellamo palveli asiakkaitaan myös maanantaisin sekä iltaisin yhden lisätunnin verran. Etenkin maanantain aukiolo keräsi kiitosta, ja niinpä laajennettua aukioloa päätettiin jatkaa myös kesällä 2018.

Vuonna 2018 näyttelyissä Unikudelmia ja Sex and the Sea

Vuoden 2018 näyttelytarjonta käynnistyy tammikuussa avautuvalla Unikudelmia-näyttelyllä. Kyseessä on tunnelmallinen ja mielikuvitusta ruokkiva taidekokemus, jonka avulla niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin pääsevät unien ja kirjojen maailmaan. Kesäkauden suuri ponnistus on Sex and the Sea, taideinstallaatio ja elämyksellinen näyttelykokemus, johon kuuluu mm. Peter Greenawayn 12-minuuttinen elokuva. Taidenäyttelyiden aiheina ovat satama ja kuvataiteen Kotka. Kaikki ajantasaiset näyttely- ja tapahtumatiedot löytyvät aina Merikeskus Vellamon verkkosivuilta.

Tuttuun tapaan Vellamossa jatkuvat omat ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettävät tapahtumat, mm. Tietoherkku-luennot, konsertit, muistelutuokiot sekä Lasten Vellamo ja muut lastentapahtumat. Syntymäpäivähumukin jatkuu, sillä Merikeskus Vellamo täyttää 10 vuotta ja Suomen merimuseo 50 vuotta. Kotkan Meripäivät tuo oman värikkään lisänsä Vellamon elämään heinäkuun lopulla.

Jaa artikkeli
portofnaantali