Kööpenhaminassa järjestetään 25.-27. lokakuuta Danish Maritime –messutapahtuma, johon osallistuu myös suomalaisia yrityksiä. Erityisessä Finland Paviljongissa on mukana neljä suomalaisyritystä ja omilla ständeillään on mukana kaksi yritystä.
Läheisen sijaintinsa puolesta Tanskan varustamopainotteiset markkinat tarjoavat Suomen lukuisille meriteollisuuden alaan kuuluville alihankkijoille monia mahdollisuuksia.
– Suomalainen osaaminen ja innovaatio tunnetaan yleisellä tasolla, mutta Suomen meriteollisuuden palvelut ja osaaminen lukuun ottamatta kaikkein suurimpia tarjoajia kuten Wärtsilä ja Meyer Turku, ovat Tanskan markkinoilla vielä melko tuntemattomia, Mariika Virrankoski-Poulsen, ProMare ApS:stä sanoo.
Messuilla mukana 200 yritystä
DMF 2016 -messuilla on mukana palvelujen ja tuotteiden edustajia sekä varustamo- että alihankkijapuolelta. Monet tanskalaiset sekä myös muut pohjoismaiset koulutusyksiköt kokoontuvat esittelemään palveluitaan ”Blue Careers” –paviljongille.
Varustamopalveluita esitellään varustamoyhdistyksen sponsoroimassa paviljongissa, ja paikalla on myös kansallisia paviljonkeja mukaan lukien Finland-paviljonki.
– Omilla ständeillään on mukana yli 200 yritystä. Messujen ohjelmasta mainittakoon muun muassa Port Conference, Safety Management conference, Ship Inspection in the Future ja leadership-workshop.
Samaan aikaan järjestetään myös Danish Maritime Days teemana “Unleashing the potential of the global maritime industry”, minkä yhteydessä on yli 30 tapahtumaa ympäri kaupunkia.
Tanskan tonnisto maailman 7. suurin
Tanska on maailman johtavia merenkulkumaita. Sen lisäksi, että Tanska on maailman suurimman varustamon, A P Møllerin kotipaikka, Tanskassa on noin 40 varustamoa. Tanskan laivasto on tonnistoltaan maailman seitsemänneksi suurin. Tanskalaisomistuksessa on 1.894 laivaa, joista tanskalaisen lipun alla purjehtii 662 laivaa. Suuruudeltaan tanskalainen kauppalaivasto on 70,6 mt ja se koostuu suurimmaksi osaksi kontti-, tankki-, bulkki- sekä off-shore tyyppisistä aluksista
Suuria kansainvälisesti operoivia varustamoja ovat muun muassa kuiva- ja projektilasteja kuljettavat Torm, DS Norden, JL Lauritzen, Ultra-Bulk, Clipper, Thorco, Nordana ja Stena Weco. Tankkilaivavarustamoista tunnetuimpia ovat Nordic Tankers, Uni-Tankers ja Hafnia Tankers sekä LNG:n erikoistuneet Ultra-Gas ja Evergas.
Matkustaja- ja roro-liikennettä operoivia varustamoja ovat DFDS, HH Ferries, Scandlines, Mols Linien ja Bornholm Trafik. Off-shore puolella operoi Viking Supply Ships sekä A2Sea, joka on erikoistunut tuulimyllyjen kuljetukseen ja asennukseen.
Maailman nuorin tonnisto
– Tanskassa on rakenteilla olevia laivoja viimeisimpien tilastojen mukaan 122. Laivojen rakennusta, strategista suunnittelua, kunnossapitoa ja varustehankintaa ajatellen mainittakoon, että Tanska sijoittuu globaalisti sijalle 8 laivaston operatiivisen kontrollin hallussapidossa, Virrankoski-Poulsen sanoo.
– Tämä on alihankkijoille tärkeä seikka huomioida, koska hankintapäätökset tehdään Tanskassa. Tanskalaiset varustamot keskittyvät laatuun, ympäristöystävällisiin ratkaisuihin ja teknologiaan. Tanskalainen tonnisto onkin suhteessa maailman nuorin. Suuret ja keskisuuret varustamot Tanskassa ajavat ahkerasti ympäristöystävällistä linjaa, laatua ja osaamista osana CSR-politiikkaa ja kääntävät sen myös hallitusti kilpailuedukseen.