11.01.2018

Tulevaisuudentekijät ja huippuasiantuntijat Suomen Lappiin hakemaan snowhowta älyliikenteeseen

Espanjan aurinkorannikolla sataa lunta, Yhdysvallat kärvistelee pakkasessa, jopa Sahara on saanut hetkeksi lumipeitteen. Kuten viime päivät ovat osoittaneet, haastavat olosuhteet eivät ole vain pohjoisen asia.

Suomi toimii edelläkävijänä tarjoamalla osaamista ja asiantuntijaverkostoa automaattisen liikenteen edistämiseksi kaikissa olosuhteissa. Ensimmäistä kertaa kansainvälinen yleisö kerääntyy pohtimaan #snowtonomous -teemalla tieliikenteen ja merenkulun automatisaatiota kaikissa olosuhteissa.

Liikenneviraston järjestämässä Aurora Summit 2018 -tapahtumassa korostuu erityisesti infrastruktuurin merkitys älykkään automaattisen liikenteen kehittämisessä.

”Väylänpitäjän on oltava kehityksessä yhtä vahvasti mukana kuin teknologian kehittäjien. Infran rooli unohtuu helposti, ja meidän tehtävämme on varmistaa, ettei siitä muodostu kehityksen jarrua”, sanoo Auroran verkostojohtaja Reija Viinanen.

Paikannusta, politiikkaa, asiakastarpeita ja käytännön testejä

Miten automaattinen auto löytää turvallisen reittinsä loskassa ja jäässä? Miten lainsäädännöllä edistetään turvallista automaattiajamista? Miten varmistetaan kansalaisten luottamus automatisaatioon? Mitä tieltä vaaditaan?

Aurora Summit 2018 -tapahtumassa kansainväliset ja kotimaiset ajoneuvo- ja teknologiateollisuuden edustajat, eri maiden viranomaiset sekä tutkimus- ja oppilaitosten edustajat keskustelevat mm. erilaisten keliolosuhteiden vaikutuksesta automatisoituvaan tieliikenteeseen ja merenkulukuu. Keskustelun keskiössä ovat erityisesti paikantamisjärjestelmät, teknologiateollisuuden kehitystoimet sekä älyliikenteen kehitystä ja testausta mahdollistavat toimintaympäristöt. Euroopan tiejohtajat pohtivat erillisessä seminaarissa älyliikenteen vaikutuksia tieverkkoon ja sen kunnossapitoon. Summitin osallistujat tulevat yli 20 eri maasta.

Suomalainen osaaminen kiinnostaa maailmalla

Haastavien olosuhteiden testausta on mahdollista tehdä jo nyt valtatiellä 21, missä Aurora-älytie tarjoaa kaikille kiinnostuneille toimijoille avointa ja olosuhteiltaan monipuolista testausympäristöä älyliikenteen kehittämiseen. Muoniossa sijaitseva älytie on 10 km varusteltu tie, jonka varustelu ja palvelut tukevat älyliikenteen tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Myös suomalainen huippuosaaminen, kuten automaattisten ajoneuvojen kehittäminen haastaviin olosuhteisiin, on noteerattu maailmalla. Aurora Summit 2018 tarjoaa mahdollisuuden tutustua VTT:n ja Sensible4:n kehittämiin automaattisiin ajoneuvoihin ja seurata ajoneuvojen suoriutumista arktisissa olosuhteissa. Summitin näyttelyssä esitellään myös ratkaisuja älykkään väyläomaisuuden hallinnan tarpeisiin sekä demotaan ajoneuvojen turvallisuusviestien välittämistä.

Aurora Summit 2018 järjestetään 16.-17.1.2018 Aurora Älytien läheisyydessä Muonion Oloksella. Medialla on mahdollisuus päästä seuraamaan sekä tilaisuuden asiantuntijaluentoja, että älyliikenteen ja ajoneuvojen demoja paikan päällä.

Jaa artikkeli
portofnaantali