27.08.2018

Cajo Technologiesille jättiprojekti Norjan offshoreen

Cajo Technologies on toimittanut norjalaiselle Aker Solutions-yritykselle merkintäratkaisut yrityksien valmistamien merikaapelien merkintään. Aker Solutions on offshore-teollisuuteen keskittyvä teknologiayritys, joka toimii yli 30 maassa. Toimitus on ainutlaatuinen, sillä vastaavaa ratkaisua ei ole pystynyt tarjoamaan aiemmin mikään muu yritys.

Cajo Technologies on edelläkävijä lasermerkintäohjelmistoissa, materiaalituntemuksessa sekä lasersäteen kontrolloinnissa. Yhtiö tunnetaan sen patentoimasta lasermerkintäteknologiasta, jota aiemmin käytettiin muun muassa teräksen lisäaineettomaan värimerkintään. Sittemmin innovaatio on kehitetty tarjoamaan teollisuuden tuotantoprosesseihin optimoidut ja helppokäyttöiset kokonaisratkaisut jäljitettävyys- ja tuotemerkintöihin.
”Teknologiamme mahdollistaa äärimmäisen tarkat ja kestävät merkinnät lähes mille tahansa materiaalille nopeasti ja kustannustehokkaasti. Nopeudessa pystymme vastaamaan asiakkaiden tuotantolinjastojen nopeuksia, eli merkintä tapahtuu lennossa kappaletta pysäyttämättä. Korvaamme myös perinteiset merkintämenetelmät, kuten mustesuihkut, erittäin lyhyellä takaisinmaksuajalla” kertoo Cajon toimitusjohtaja Niko Karsikas.

Yhtäjaksoista merkintää yli 80 kilometrin pituiseen merikaapeliin

Merikaapelit ovat merenpohjaan laskettavia erikoiskaapeleita, joilla välitetään tietoliikennettä tai sähköenergiaa. Vaativien olosuhteiden takia ne tulee rakentaa äärimmäisen vahvoiksi, ja pitkät välimatkat aiheuttavat myös teknisiä haasteita. Akerin valmistamien merikaapelien vaippa on kestävää PE-muovia. Pysyvien merkintöjen saaminen PE-muovin pintaan on perinteisesti ollut äärimmäisen haastavaa pinnan liukkauden vuoksi. Esimerkiksi teollista mustesuihkujärjestelmää käyttäen ei voida taata merkintöjen pysyvyyttä PE-muovisen putken pinnassa, sen hankautuessa prosessin eri vaiheissa.

Merikaapelin perusmerkintään kuuluvat muun muassa metrimääräiset merkinnät, tunnistenumerot sekä yhtäjaksoinen suora viiva kolmella eri sivulla. Jatkuva viiva indikoi putken suoruutta, kun sitä lasketaan merenpohjaan jopa kymmeniä kilometrejä kerrallaan. Yksi tuotantoerä merikaapelia voi tarkoittaa yli 80 kilometrin pituisen yhtäjaksoisen kaapelin valmistusta. Tällöin linjastoa ajetaan taukoamatta kellon ympäri, ja myös merkintäprosessin täytyy tämän takia toimia ilman lisättäviä lisäaineita, huoltovapaasti ja luotettavasti.

”Akerin tapauksessa ohjelmistojemme ja laitteidemme integroitavuus oli suuressa roolissa. He halusivat merkintäsolun, joka kommunikoi suoraan yrityksen omien MES- ja SCADA-järjestelmien kanssa. MES tuottaa laseryksikölle muuttuvan merkintätiedon, ja SCADAN kautta hallinnoidaan merkintäsolun toimintoja. Jokaista yksikön lasereista pystytään tarpeen mukaan hallinnoimaan yksittäin”, kertoo Karsikas.

Tuotantolinjaston nopeus yli kaksinkertaiseksi Cajon ratkaisun avulla

Aiemmassa merkintäratkaisussa ongelmana oli merkinnän huono kontrasti ja lisäksi sillä saatiin tehtyä merkintä vain merikaapelin yhdelle sivulle. Cajon merkintäsolussa lasereita on kolme, mikä mahdollistaa merkintöjen näkymisen meren pinnan alla mistä tahansa suunnasta. Merkintäratkaisun myötä tuotantolinjaston nopeus kapasiteetti saatiin yli kaksinkertaiseksi ja tätä kautta investoinnin takaisinmaksuaika oli 18 kuukautta.

 

Jaa artikkeli