27.08.2018

Yhdysvaltalainen Oaktree OSM Ship Managementin suuromistajaksi

Nesteen tankkilaivaston uudelleenjärjestelyn yhteydessä vuonna 2014 kahdeksan alusta siirtyi Huoltovarmuuskeskuksen ja Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistukseen, lopuista aluksista Neste luopui myymällä ne vapaille markkinoille. Viimeksi MT Tempera myytiin ranskalaiselle öljy-yhtiö Perencolle, joka parhaillaan konvertoi alusta Singaporessa uuteen elämään tuotantolaivaksi Kongoon Afrikan länsirannikolle.

OSM Maritime Groupin CEO Geir Sekkesaeter Photo: Fredrik
Järjestelyyn liittyi omaisuudenhoitoyhtiö Navidomin perustaminen sekä Navidomin sopimus Suomen lipun alle jääneiden alusten miehityksestä ja teknisestä hoidosta norjalaisen OSM:n kanssa. OSM palkkasi osan Neste Shippingin henkilöstöstä ja perusti Suomeen tehtävää varten tytäryhtiö OSM Ship Management Finland Oy:n.
TradeWinds lehden tuoreen uutisen mukaan amerikkalainen Oaktree Capital Management on ostanut 49% osuuden tästä maailman johtaviin kuuluvasta ship management konsernista. Uutisen mukaan Oaktreen rahastot ovat oston takana, mutta OSM:n päääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Bjorn Tore Larsen jää edelleen hallitsemaan enemmistöosuutta.

OSM:n hoidossa on 500 alusta ja sen palveluksessa 11,000 henkeä 30 toimipisteessä eri puolilla maailmaa.

Larsen toteaa tyytyväisenä, että Oaktreen sijoitus antaa vahvan perustan OSM:n edelleen kehittämiselle.

Jim Van Steenkiste, Los Angelesissa toimivan Oaktreen toimitusjohtaja pitää arvokkaana päästä yhtiöön, jossa perustaja ja kehittäjä on edelleen mukana, mikä on erittäin tärkeätä asiakaspalveluun orientoituneessa liiketoiminnassa. Oaktree haluaa kehittää yhtiön alan johtajaksi.

OSM:n toimitusjohtajana toimii Geir Sekkesaeter, jonka aiempaan pitkään ship management-uraan ja kokemukseen ovat kuuluneet Wilh Wilhelmsenin Barber Shipmanagement ja Teekayn hoitoyhtiö Teekay Marine. Suomen yhtiötä vetää Ari Dufvelin.

OSM perustettiin Norjassa vuonna 1989, mutta sen toiminta on kasvanut maailmanlaajaksi ja omistavan holding-yhtiön pääkonttori on nyt Limassolissa Kyproksella. Oaktree puolestaan on yksi suurimmista merenkulun sijoitusyhtiöistä. Sillä on ollut omistukset mm. Star Bulk yhtiössä ja saksalaisessa Hansa Heavy Lift yhtiössä. Oaktree sanoo hallinnassaan olevan omaisuuden arvoksi 122 miljardia U.S. dollaria.

Jaa artikkeli